
Domaći proizvodi poput baranjskog kulena, sira, začinske paprike, meda i vina sve su traženiji na tržištu, no kako bi ostali prepoznatljivi i konkurentni, ključno je njihovo brendiranje i zaštita oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Upravo u tome proizvođačima pomaže LAG Baranja, organizacija koja potiče razvoj i promociju lokalnih proizvoda.
Jedan od primjera uspješnih lokalnih proizvođača je OPG Ivan i Sintija iz Podolja, koji se bave proizvodnjom domaćih sireva. Obiteljski posao preuzeli su od njezinih roditelja i nastavili tradiciju s oznakom kvalitete.
“Počeli smo s jednostavnim sirevima, vrhnjem i kuhanim sirom, a kasnije smo mama i ja krenule učiti te smo počele proizvoditi parenice”, ispričala je za HRT Sintija Lenđel.
Njihovi sirevi prepoznati su među kupcima, a najviše ih prodaju petkom i subotom na glavnoj tržnici u Osijeku. Godišnje prerade čak 120 tisuća litara mlijeka, no kapaciteti bi mogli biti i veći.
Podrška LAG-a Baranja u očuvanju kvalitete
Osim podrške malim proizvođačima poput OPG-a Ivan i Sintija, LAG Baranja se aktivno bavi i očuvanjem proizvodnje baranjskog kulena. Jedan od glavnih izazova je osiguranje kvalitetne sirovine, prije svega posebnih pasmina svinja, kojih u Baranji, ali ni u ostatku Hrvatske, nema dovoljno.
“Kroz razne natječaje potičemo uzgoj svinja potrebnih za proizvodnju kulena, kao i baranjske začinske paprike, koja je ključan sastojak”, ističe Lidija Dabić, voditeljica LAG-a Baranja.
Obitelj Stanković – čuvari stoljetne recepture kulena
Već 25 godina obitelj Stanković iz Branjinog Vrha proizvodi kulen prema tradicionalnim receptima. Trenutno se u njihovim pušnicama suši čak tona kulena, a proces proizvodnje traje više od šest mjeseci.
Kulen dime jedan dan, zatim ga vade i ponavljaju postupak svaki drugi dan, koristeći isključivo bukovu piljevinu, objašnjava Slobodan Stanković.
Osim dugotrajnog procesa sazrijevanja, svaki kulen se puni ručno, što dodatno povećava kvalitetu i autentičnost proizvoda.
Boja, okus i izgled presudni su u prepoznatljivosti baranjskih delicija, koje su zahvaljujući visokoj kvaliteti stekle vjerne kupce.
Brendiranje i zaštita ovih proizvoda omogućuju im sigurnost na sve zahtjevnijem tržištu, a istovremeno čuvaju bogatu gastronomsku tradiciju Baranje.
Cijeli prilog pogledajte na linku.