Mama tinejdžera: Nove uloge koje dobivaš kada dijete uđe u pubertet!

foto: Pixabay/Ilustracija

Taman kada ste pomislili da je najteži dio roditeljstva iza nas jer je dijete veliko, većinu toga može samo i stvari postaju sve lakše, iznenada će vam se dogoditi pubertet. Ovaj period vrlo je izazovan jer vaš pristup uvelike utječe na formiranje vašeg djeteta kao odrasle osobe, stoga još uvijek ništa od predaha! Krenimo redom, ovo su vaše nove uloge, piše Mamin Kutak.

Promatrač

Ne zvuči zahtjevno, no pustiti dijete da samostalno donosi odluke i istražuje mogućnosti zapravo je mnogo teže nego što zvuči, jer će neke odluke biti i pogrešne, a vi se u to ne biste trebali petljati, osim ako se radi o nečem opasnom za vaše dijete. Samo tako dijete će naučiti granice i izgraditi samopouzdanje. U ovoj fazi života prestajemo djecu spašavati iz svake nezgodne situacije i postajemo njihova podrška kroz sve izazove s kojima se susreću. 

Savjetnik

Mnogo je situacija u kojima će se vaše dijete u ovoj dobi naći prvi put i važno je ne utjecati na djetetovu odluku, no ono što možete je savjetovati dijete o mogućim ishodima i opcijama, pomoći mu da razluči prednosti i mane pojedinih postupaka i potom samostalno odluči. Iako nam se često čini da djeca potpuno ignoriraju ono što im govorimo, oni nas ipak čuju i više nego što mislimo. Samo dopuštanjem djetetu da donosi odluke koje izravno utječu na njegov život može stvoriti dobre temelje, koji će u kombinaciji s mnogo komunikacije nesumnjivo od vašeg djeteta stvoriti kvalitetnu odraslu osobu. 

Trener

Mame u ulozi trenera podučavaju djecu životu, kao što ih ostali treneri podučavaju sportu. Svaka greška je jedna nova lekcija, svaki potez sa sobom nosi i određene posljedice, kako pozitivne tako i negativne. Upravo vaša trenerska uloga je pustiti dijete da ide prema naprijed i samo ga usmjeriti ako je potrebno, bit će uspona i padova, ali će na kaju ipak sve biti u redu.