Mame tinejdžerki: Kako postati i ostati bliska sa svojom kćeri kroz najizazovniji period odrastanja?

foto: Pixabay/Ilustracija

Svaka mama tinejdžerke zna koliki je šok kada hormoni podivljaju, djevojčica silno želi biti odrasla djevojka, no to ne mijenja činjenicu da je to i dalje tvoje dijete koje ne može samostalno donositi baš sve odluke u svom životu, piše Mamin kutak.

Dijete može u ovom periodu biti dobro, pristojno, no hormoni čine svoje i u nekoj fazi će ovo sigurno postati vrlo izazovno za cijelu obitelj uz pregršt drame. Neke mame, a ne možemo reći da nisu u pravu, često turbulentan period puberteta uspoređuju s tantrumima. Do sada se činilo da ne može gore od tantruma i onda dijete uđe u pubertet. Samo je sada samostalnije, što je dobro i loše jer ima mnogo više prostora za nedopuštene radnje i ponašanja. 

Kako biti dobra mama i istovremeno preživjeti djetetov pubertet?

Budi spremna na promjene

Sve se mijenja, a ova faza djetetove životne promjene zahtijeva da se i roditelji prilagode. Mnogi roditelji odbijaju prilagođavati se hormonalno zbunjenom djetetu, no treba odvagnuti što gubite i dobivate i zapitate se je li nužno važniji vaš snažan autoritet ili zbližavanje s djetetom koje će vam se tada mnogo više povjeravati. 

Fokusiraj se na odnos s djetetom

Zaboravi na sve svoje principe i imaj na umu da nećeš uživati povjerenje i poštovanje svoje kćeri ako se ona neće osjećati sigurno i blisko s tobom. Svaki minutu provedenu zajedno radite na svom odnosu. Grlite i ljubite svoju djecu, čak i kada vam se čini da ih to živcira. Dijete uvijek s veseljem dočekajte kod kuće, svi znamo koliko je lako tinejdžerima uništiti dan. A kada je njihov dan uništen, često će se potruditi da ni ostatak obitelj baš ne uživa u tom danu. Iako je dijete preveliko za “uspavljivanje”, uvijek kada imate vremena ušuškajte se svojoj tinejdžerici u krevet prije spavanja i pričajte o tome kako ste obje provele dan. 

Prestanite kontrolirali sve

Što više kontrolirate svaki djetetom postupak, to će se više bunta probuditi u djetetu. Naravno da će dijete pogriješiti kada mu date slobodu za to, no nije li to poanta odrastanja, da o životu učimo kroz pokušajte i pogreške, jer upravo tako najbolje učimo što je dobro za nas, a što nije. 

Provodite kvalitetno vrijeme

Djeca u pubertetu zadnje što žele je provoditi dane sa svojim roditeljima. Shodno tome, zajedničkog vremena će biti sve manje, stoga ga iskoristite što bolje. Barem jednom tjedno isplanirajte neku zajedničku aktivnost, ženski izlazak gdje ćete se maknuti od svakodnevnice i provesti ugodno vrijeme zajedno.

Imajte razumijevanja, pokušajte stvari gledati iz tinejdžerske perspektive

Nije racionalno očekivati od svoje tinejdžerice da razmišlja kao odrasla osoba. U toj dobi većina djece ne doživljava ozbiljno stvarne životne probleme, dok istovremeno smakom svijeta smatra vama možda i smiješne sitnice. No, morate ih shvatiti ozbiljno, na njihovu dramu ponuditi rješenje kako to preživjeti. 

Dijete sada prolazi kroz velike promjene

Promjene koje se događaju u tijelu i umu jedne tinejdžerice velike su i itekako utječu na ostatak života. Djetetovi probleme čine mu se sada najveći na svijetu, a pubertet sa sobom može donijeti i tjeskobu zbog svih promjena. Ponekad je jednostavno biti tiha podrška, bez puno ispitivanja i pokušaja djelovanja. Ponekad je mamin zagrljaj u tišini  najbolji znak da će sve biti u redu. 

Vi ste zaduženi za djetetovo zdravlje

Bez obzira na sve tinejdžerske hirove, dužnost roditelja je da dijete i dalje jede kvalitetno i spava dovoljno. Te osnovne fiziološke potrebe uvelike utječu na imunitet, a nedostatak sna, osobito sada kada je dijete u vrtlogu emocija i hormona može uvelike utjecati na raspoloženje. 

Hormoni mogu utjecati na san,  pa je djeci teško navečer zaspati, no ranijim odlaskom na spavanje, mirnijom večernjom rutinom možemo pomoći djetetu da lakše zaspi. Nedostatak sna vezuje se uz aktivaciju hormona stresa – kortizola, a on čini dijete nervoznim i sljedeći dan, ali i doprinosi depresiji, padu imuniteta i debljanju. 

Ograničite vrijeme pred ekranima

Plava svjetlost baš kao i kod odraslih i kod djece utječe na koncentraciju i san. Ovisnost o ekranima lako nastaje u tim godinama kada nisu još uvijek sposobni racionalizirati svoje postupke i posljedice. Društvene mreže poput Facebooka i Instagrama imaju pravilo da korisnici moraju biti stariji od 13 godina, a kako biste bili što mirniji poželjno je koristiti neko od aplikacija za sigurno služenje djece mobilnim uređajima. Također, vrijeme pred ekranima je nužno ograničiti ovisno o starosti djeteta. 

Zajedno budite aktivne

Redovita tjelovježba od velike je važnosti za zdravlje, kao i boravak na svježem zraku. Većini tinejdžera (a često i roditelja) nedostaje i jednog i drugog. Upravo zato duga šetnja ili planinarenje mogu biti samo “vaša ženska” stvar, bijeg od svih ostalim i kvalitetno provođenje vremena zajedno. Uz to je itekako zdravo i za mamu, pa imamo jednu idealnu win-win situaciju. 

Pobijedite sram između vas dvije

Kako pubertet bude napredovao, vaša djevojčica će se vjerojatno sve više povlačiti u sebe. Trudite se komunicirati što više, kako o banalnim temama, tako i o ljubavi, povezanosti i seksu (naravno, kada za to dođe vrijeme).

Ostanite hladne glave

U trenucima ljutnje većina tinejdžera u stanju je izgovoriti doista svašta. Dužnost roditelja je u toj situaciji ostati hladne glave, koliko god to bilo teško. Iz vaše tinejdžerice progovaraju hormoni, strah i nesigurnost, stoga pokušajte reagirati empatijom i ljutnjom, a ne bijesom

Granice moraju postojati

Iako vaša kćer sada vjeruje da je odrasla i da je sposobna sama donositi svoje odluke, mi znamo da to sigurno nije tako. No kazne često nemaju efekta, osobito sada kada je dijete sve više vremena “izvan vašeg nadzora”. No, određena ograničenja moraju postojati i unaprijed dijete mora znati koje su posljedice za kršenje dogovora koji imate. 

Draga mama, period pred tobom izazovan je, tko preživi, pričat će! Želimo ti čelične živce i mnogo strpljenja.