Meta će na Instagramu i Facebooku početi označavati fotografije stvorene umjetnom inteligencijom

foto: Pixabay/Ilustracija

U Meti, kompaniji koja upravlja nekima od najvećih društvenih mreža današnjice, odlučeno je da će u narednim mjesecima uz objave stajati napomena, u slučaju da su one stvorene umjetnom inteligencijom.

Meta kaže kako će na svoje društvene platforme Facebook, Instagram i Threads implementirati tehnologiju koja će prepoznati i potom označiti slike generirane alatima za umjetnu inteligenciju (AI) drugih tvrtki, počevši od Googlea, OpenAI-ja, Microsofta, Adobea, Midjourneya i Shutterstocka, piše T portal.

U narednim će mjesecima uz takve objave na navedenim društvenim platformama stajati napomena da je riječ o sadržaju u čijem je stvaranju korišten GenAI. Meta navodi i da će oznake biti na ‘svim jezicima’.

Iz Mete kažu da se nadaju kako će nova tehnologija, koju još uvijek razvijaju, stvoriti ‘zamah’ za industriju da se uhvati u koštac s lažnim sadržajima.

No ti alati neće funkcionirati za audio i video. Tvrtka kaže da umjesto toga traži od korisnika da označe vlastite audio i video postove u čijem je stvaranju sudjelovao GenAI, jer ih ‘u suprotnom očekuju visoke kazne’.