Med – prirodni lijek za brojne tegobe

Med je sladak proizvod pčela medarica. Ima veliku nutritivnu vrijednost, specifičan okus i miris i nemoguće ga je industrijski proizvesti. Već stoljećima je hrana, sladilo i lijek čovjeku. Najpoznatiji grčki antički liječnik, Hipokrat je smatrao da su 3 lijeka za sve tegobe: med, voda i zrak.

Zbog svog skladnog sastava, lako je probavljiv i redovitim konzumiranjem stiče se tjelesna izdržljivost. Poboljšava rad oganzima, stiče se otpornost, čisti tjelo od toksina i poboljšava probavu.

Najčesće pitanje koje se postavlja u vezi meda je: „Koji med je najbolji?“ Odgovor na to pitanje ne može nikako biti u jednini. Svaki med je dobar i ima posebne osobine.

Bagremov med

Pomaže pri probavnim smetnjama, umiruje i uravnotežuje organizma. Mogu ga uzimati dijabetičari i djeca do 3 godine jer je lagan i ima visok sadržaj fruktoze. Zbog svojih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Vrlo sporo se kristalizira te u mjesecima može ostati u početnoj tekućoj formi

Livadni med

Livadni med nosi upravo taj naziv zbog toga što nema specifičnu biljku koja mu daje okus i aromu. Preporučuje se srčanim bolesnicima, kod dišnihtegoba izazvanih gram.negativnim bakterijama, kod avitaminoza te ginekoloških problema.

Suncokretov med

Jača otposnost organzima, pomaže kod srčanih oboljenja, poboljšava cirkulaciju, djeluje na zarastanje rana. Prepručuje se starijim osobama te djeci u razvoju.

Lipov med

Djeluje antiseptićki i umirujuće. Koristi se kod gripe, prehlade, bronhitisa, upale dišnih i probavnih organa, pomaže pri iskašljavanju, olakšava izbacivanje sekreta iz nosa i grla, smiruje grčeve, bolove kod mokrenja, pouspješuje metabolizam.

Šumski med

Sadrži veći udio minneralnih tvari od cvjetnih vrsta. Bogat je solima željeza koji pomažu u jačanju krvi, oksidacijskim procesima i rastu. Upravo zbog toga najbolji je za djecu. Preporučuje se kod problema s anemijom, ginekoloških i dišnih.

Med uljane repice

Odlične kvalitete ima snažna antibakterijska svojstva. Odličan za priremu preparata na bazi matične mliječi. Pomaže u problemima sa prostatom i čirevima.

Kestenov med

Najrazličitiji od svih vrsta meda. Intenzivnog okusa, gorkast. Antiseptik je i pogodan je za primjenu kod problema sa želucem i crijevima.

Med hrani i od bolesti brani!