Mjesec vina: Predstavljamo Vinariju i Podrume Kusić iz Zmajevca

Portal Baranja info odlučilo je mjesec studeni obilježiti kao mjesec vina obzirom na obilježavanje Martinja, ali i važnosti vina, vinarstva i vinogradarstva za ovo područje pogotovo u jesenskim mjesecima. Kroz mjesec vina predstavit ćemo pojedine vinarije, podrume i proizvođače, tako danas predstavljamo Vinariju i Podrume Kusić iz Zmajevca.

Vinarija i Podrumi Kusić nalaze se na sjeveroistoku Hrvatske, u blizini mjesta gdje se spajaju Drava i Dunav. Mjesto je to gdje sunce ljubi i miluje baranjsko vinogorje u srcu Panonske ravnice, gdje se još od rimskog doba uzgaja vinova loza. Na površini od 9 hektara zriju probrane sorte vinove loze na sunčanim padinama Banske kose, poznatim kao „Mali brijeg“.

Vinarija i Podrumi Kusić, smješteni su na vinskoj cesti u Zmajevcu i kada kročite ovom vinskom cestom, put podruma, ulazite u neki sasvim drugi, bajkoviti svijet.

Vinska cesta, u narodu je zovu Surduk, je mjesto gdje ljudi stoljećima proizvode vina i s puno ljubavi ga njeguju u starim podrumima, zakopanim ispod zemlje i do 30 metara, koji pružaju idealne uvjete za njegovanje tih čarobnih kapljica.

I tu, na tom mjestu, nalaze se podrumi i vinarija Kusić u autohtonom okruženju, gdje su uspjeli spojiti tradiciju s modernom tehnologijom, ne narušivši stoljetni sklad čovjeka i prirode, kako bi dobili vina koja nikoga tko ih proba neće ostaviti ravnodušnim.

S gradnjom i restauracijom podruma započeli su 2002. godine, a vinograd su posadili 2005. godine te je on sada u punoj kondiciji. Vinarija proizvodi vina Cabernet sauvignon, Graševinu, Cuvee i Rose.  Osim navedenih vrsta vina proizvode manje količine Sauvignona bijelog, Chardonnaya, Pinota crnog i iznimno rijetkog kultivara Gamaya koji služi kao bojadizer i oplemenjivač crvenih sorti grožđa. U proizvodnji i ponudi vina teže razviti jednu prepoznatljivu obiteljsku vinsku priču.

CABERNET SAUVIGNON

Perjanica proizvodnje Vinarije Kusić, više puta nagrađivano vino, mistično crveno suhog vinopunog okusa, bogatog bukea, boje granata, karakteristične arome,  s umjerenih 13% alkohola i uravnoteženih kiselina, punog tijela i iznimno cijenjenog od strane dobrih znalaca i ljubitelja crvenih vina. Dobro ga je sljubljivati uz jela od crvenog mesa u umacima, roštilja, jela od divljači i plemenitih sireva.

GRAŠEVINA

Poznata i pod nazivom Wies Rizling, lagano i lepršavo bijelo vino, cvjetne arome, mirisa zelene jabuke i proljeća, pogodno za posluživanje u svim prigodama. Može se poslužiti i kao aperitivno vino. Dopušta miješanje s vodom; vino koje za ljetnih vrućina hladi i osvježava, a u hladnim danima ugodno zagrijava. Vrlo često neopravdano percipirana  kao „obično vino“. Neobično lijepo i hrabro ga je poslužiti sa plemenitim sirevima.

CUVEE

Brižljivo odabrane sorte i znalačka kupaža četiriju  vrsta vina: Cabernet Sauvignona, Merlota, Pinota crnog i Gamea, potekoše iz vinarije, te nastade crveno vino, dostojno svakog stola. Boje rubina, mišićavog tijela, ugodno izbalansiranog alkohola i kiselina, koje svakim gutljajem asocira na šumsko voće i miris ljubavi. Lijepo ga je sljubiti s jelima od plave ribe, ribljim brudetom, crvenim mesom, gljivama i raznim umacima.

ROSE

Nježno vino, laganog alkohola, nastalo od sorte Cabernet Sauvignon, odležalo na maceraciji maksimalno sedam sati, taman toliko da se oblikuje i dobije jednu čipkastu nijansu , a istovremeno u sebi zadrži ono najljepše od svoje sorte.  Dobro ga je konzumirati sa svim jelima i u svim prigodama.

U tom bajkovitom baranjskom okruženju preko puta vinarije su smješteni, Kuća za odmor i sobe za iznajmljivanje u preuređenim vinskim podrumima – gatorima, koji pružaju nezaboravan boravak u objektima koji su pod zaštitom kulturne baštine Republike Hrvatske.

Sama lokacija Podruma Kusić posjetiteljima omogućava, osim smještaja u autohtonim objektima brojne sadržaje. Od bogate vinske ponude i drugih vrhunskih lokalnih vinara, razvijene infrastrukture za ljubitelje biciklizma, blizina parka prirode Kopački rit, dvorca Tikveš, Batinskog spomen park, glasovita baranjska lovišta, bogata gastronomska ponuda i niz drugih zanimljivosti.

Jednom kada doživite Baranju, zasigurno će te se poželjeti vratiti na ovo gotovo zaboravljeno mjesto netaknute prirode, daleko od industrije, masovnog turizma i užurbane gradske vreve.

Ako ljubite netaknutu prirodu, tradiciju, gastronomiju, vina, biciklizam, lov, ribolov, šetnje, proljetnu, ljetnu, jesenju i zimsku idilu, Vinarija i podrumi Kusić pravi su izbor za Vas tijekom cijele godine.