Motorola predstavila novi pametni telefon, može se nositi oko ruke kao sat

foto: Lenovo

Nakon dugo godina u kojima su se mobilni uređaji gotovo jednolično dizajnirali, a razlike među njima bile su minimalne, revolucija u obliku fleksibilnih ekrana promijenila je igru. Brojne mobilne kompanije su već lansirale svoje verzije telefona s ekranima koji se savijaju, a iako njihova prodaja još uvijek nije dostigla razinu klasičnih telefona, postoji rastuća potražnja za ovom inovativnom tehnologijom. Motorola se odlučila na jedan malo drukčiji koncept.

Na globalnoj konferenciji Global Tech Eventu, koji je organizirala tvrtka Lenovo, Motorola je predstavila svoj adaptivni koncept ekrana. Ovaj inovativni uređaj može se koristiti kao tradicionalni pametni telefon, ali također ima sposobnost pretvaranja u pametni sat zahvaljujući svojem fleksibilnom ekranu. Iako koncept ekranom omotanim oko zapešća možda ne izgleda izrazito praktično, Motorola ga predstavlja kao demonstraciju tehnoloških mogućnosti i inovacija koje su ostvarive putem fleksibilnih ekrana.

Ovaj konceptualni uređaj ima FHD+ pOLED ekran, koji kada je potpuno otvoren, funkcionira kao klasičan pametni telefon s impresivnom dijagonalom od 6,9 inča. Na njemu se može pokretati Android operativni sustav i sve aplikacije kao i na drugim pametnim telefonima. Ono što ovaj uređaj čini jedinstvenim je njegova sposobnost blagog savijanja, pri čemu jedan dio ekrana može poslužiti kao postolje, dok se gornji dio može koristiti kao telefon s manjim ekranom dijagonale od 4,6 inča. Osim toga, korisnik ima mogućnost dodatnog savijanja ekrana oko ruke, što neki mediji nazivaju prvim “nosivim telefonom,” čime se aludira na uređaje iz kategorije nosivih tehnoloških uređaja poput pametnih satova i narukvica. Ova inovativna značajka omogućava prilagodbu korisničkog sučelja ovisno o trenutačnom obliku uređaja, što znači da se sučelje prilagođava ovisno o tome koliko je ekran zakrivljen.

Ovaj konceptualni uređaj ne impresionira samo svojim hardverom, već i sofisticiranim softverom i umjetnom inteligencijom koja omogućuje personalizaciju tema i pozadina na ekranu temeljem odjeće koju korisnik trenutačno nosi. Na primjer, fotografiranje odjeće omogućuje AI sustavu u uređaju da automatski stvori temu koja se usklađuje s odabranom odjećom. Osim što se brine za usklađivanje boja i uzoraka odjeće s ekranom, budućnost također donosi mogućnost prilagodbe pozadine telefona kako bi se savršeno slagala s modnom kombinacijom.