U Gospodarskom centru OBŽ otvoren Sajam Tehnicoolum 2023.

U organizaciji Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka danas, 27. listopada 2023. godine u Gospodarskom centru OBŽ otvoren je 5. Sajam tehničke kulture – Tehnicoolum 2023..

Cilj ovog dvodnevnog sajma (27. i 28. listopada) je poticanje interesa djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja, pa je namijenjen svima zainteresiranima, od početnika koji će se tek odvažiti za bavljenje tehnikom i ovladavanjem vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Na 5. Tehnicoolumu održava se niz sajamskih izložbi, 30-ak kreativnih i edukativnih radionica na teme: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, slame, 3D printanje i modeliranje, dronovi i druge teme, kao i izložbe dostignuća udruga, zajednica i centara tehničke kulture.

Uz izlagače i posjetitelje, svečanom otvorenju nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i drugi uzvanici.

“Peti sajam Tehnicoolum, koji se prvi put održava u novom Gospodarskom centru OBŽ, okuplja naše srednje škole tehničke struke, Sveučilište i tvrtke koje se bave srodnim djelatnostima. Sajam će najaviti i pokazati mlade talente koji se bave tehničkom kulturom te će na neki način biti predvodnici u svojim poslovima nakon završetka školovanja. Kao što se može vidjeti, oni već sada osmišljavaju tehnička rješenja kroz elektroniku i tehniku te rade vrlo zahtjevne stvari, inovacije.”, rekao je župan Ivan Anušić.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo što se Tehnicoolum po peti put organizira, ovaj put u respektabilnom prostoru GC-a. – Nastavlja se tradicija da Grad Osijek, zajedno s OBŽ i zajednicama tehničke kulture, podržava razvijanje izvrsnosti i poticanje mladih, kao i mentora i nastavnika koji rade s našom djecom na razvijanju inovativnosti i kreativnosti u području tehničke kulture i STEM znanosti. Grad također stipendira studente koji su usmjereni na STEM područja, 26 stipendija u iznosu po 160 eura. Pozivam sve, osobito učenike, nastavnike i ravnatelje osnovnih škola da se pridruže ovom prekrasnom sajmu – poručila je Jasenka Crnković.

Tajnica ZTK Osječko-baranjske županije Vinka Damjanović kazala je kako ova Zajednica predstavlja svoj rad kroz pet radionica iz STEM područja. Dodala je da na Sajmu također sudjeluju ZTK Valpovo-Belišće u suradnji s Centrom tehničke kulture Valpovo-Belišće, ZTK Grada Našica u suradnji s Centrom tehničke kulture Grada Našica i ZTH Grada Belog Manastira te zahvalila Županiji na financijskoj pomoći kojom im je omogućeno sudjelovanje na Sajmu.

I Antun Šikić, predsjednik ZTK Grada Osijeka, pozvao je građene da posjete Tehnicoolum.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul naglasila je kako učenici imaju sve veći interes za STEM područje, a Županija je prepoznala važnost tog područja.

– Osječko-baranjska županija je nositelj projekta Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske koji se radi u OŠ Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom. Već su izgrađeni zvjezdarnica i planetarij, uređeni su prostori za STEM kabinete i to će biti jedini takav centar u istočnom dijelu Hrvatske te se nadamo se će koristiti i učenicima iz ostalih županija. Kao što je poznato, u našoj Županiji imamo i Centar izvrsnosti pri Elektrotehničkoj i prometnoj školi  Osijek koji također radi u tom području, pa će ovi centri biti nositelji razvoja u STEM području naše županije – poručila je pročelnica.