“Movember” – pusti brkove i sudjeluj u borbi protiv raka prostate

Brkovima protiv raka
Rak prostate (predstojne žlijezde) jedna je od najčešćih zloćudnih bolest kod muškaraca, a javlja se kod starijih u dobi iznad 50, a približno 50% kod osoba starijih od 70 godina. Ozbiljnost ove bolesti leži u podatku da je čak 12% svih rakom izazvanih smrti kod muškaraca, a ujedno je drugi je uzročnik smrti, odmah nakon raka pluća. Neki tvrde da bi se rak prostate razvio kod svih muškaraca da žive dovoljno dugo. Do sada nije poznat razlog zbog kojeg on nastaje.
Prostatitis i benigna hiperplazija se ne smatraju uzrocima nastanka raka, već podatci upućuju na ovisnost o spolnim hormonima. Zloćudni tumori prostate su uglavnom adenokarcinomi.
Osim navedenoga svake tri minute dijagnosticira se jedan novooboljeli od ove bolesti, a svakih 13. minuta netko premine. Stoga su se muškarci diljem svijeta odlučili tijekom mjeseca studenog, u cilju podizanja svijesti i edukacije o raku prostate.

Akcija je dobila naziv „Movember“, koji nastaje zanimljivom kombinacijom dviju riječi engleskog jezika November (studeni) i Moustache (brk), akciji Movember svake se godine uključi nekoliko milijuna muškaraca.