Načelnik PU osječko-baranjske i dalje tvrdi da je studentica ubijena slučajno

foto: arhiva

Slučaj ubijene mlade Osječanke podigao je na noge niz pitanja, a jedno je pitanje i dalje ključno. Kome vjerovati?

Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece u četvrtak je na sjednici Gradskog vijeća Osijeka podnosio izvješće o stanju sigurnosti u Osijeku za prvih šest mjeseci ove godine, ali točkom je dominiralo ubojstvo studentice Mihaele B (21), koju je, sumnja se, usmrtio policajac Marko S. (27) iz službenog pištolja. Policija ga je prijavila za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, no tu lakšu kvalifikaciju nije prihvatilo Državno odvjetništvo te je protiv njega otvorilo istragu zbog ubojstva.

Bece je pred vijećnicima ponovio da je policajac zaposlen prošle godine te da je prije mjesec i pol zadužio pištolj.

“Prilikom prekvalifikacije za zanimanje policajac uspješno je prošao zahtjevne liječničke, psihološke i motoričke preglede, kao i edukaciju o oružju”, rekao je Bece, a piše Jutarnji list.

“Ono što smo do sada utvrdili je da su se djevojka i policajac poznavali oko mjesec dana, a ona je u više navrata dolazila k njemu u stan. Tog je dana policajac na našoj porti radio do 18 sati, a istog je  dana zadužio novu futrolu. Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao i ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”, ispričao je Bece.

Načelnik policije odbacio je i tvrdnje kako je osumnjičeni policiju nazvao nakon najmanje sat vremena od smrti djevojke.

“Imamo komunikaciju djevojke i mogu reći da je proteklo nekoliko minuta od njezine zadnje komunikacije do njegova poziva službi 112. U tom prvom pozivu on je pokušao prikazati da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila”, nastavio je Bece.

“Naša je ekipa došla na očevid, pozvali smo Županijsko državno odvjetništvo, njihova je zamjenica vodila očevid, fotografiralo se, fiksiralo se i izuzelo tragove, snimilo… Vrlo brzo zaključili smo da otpada teza o samoubojstvo ili samoustreljenju, nego da ju je on sam ustrijelio. Uhićen je u jutarnjim satima i od tada mi imamo 24 sata da utvrdimo osnovanu sumnju u počinjenje kaznenog djela te smo išli sa težom kvalifikacijom općeopasne radnje”, prepričao je Bece.

Demantirao je konflikt između policije i DORH-a oko kvalifikacije kaznenog djela te napomenuo kako se i ranije događalo da se neko djelo prekvalificira iz težeg u lakše i obrnuto.

“Treba reći i da u sljedećih šest mjeseci traju još istražne radnje, prikupljanje dokaza, vještačenja, tko zna hoće li ostati ova kvalifikacija. U ovome nema ništa sporno, a svi medijski istupi najviše štete njezinoj obitelji jer je previše krivih i netočnih informacija”, rekao je Bece.

Bece je još jednom istaknuo kako u slučaju nije bilo zataškavanja.

“Ali, mogu priznati da je bila nespretna komunikacija s javnosti. Mislili smo o tome izvijestiti kada sve rasvijetlimo i prikupimo dovoljno informacija, ali da, trebali smo ići barem sa jednom rečenicom o događaju. No, očevid je obavljen kako treba. Mi na mjestu događaja nismo mogli ništa prikrivati. To je nemoguće, a iz njihovih međusobnih poruka nije proizlazilo da bi bilo što ukazivalo na namjeru da policajac ubije djevojku”, rekao je Bece na kraju dodavši da je Osijek najsigurniji hrvatski grad.