NAJAVA: Prosvjed ”Petak za budućnost” i u Belom Manastiru

Facebook page: School Strike for Climate Croatia

Belomanastirski srednjoškolci priključuju se prosvjedu ”Petak za budućnost” koje se održava u cijelome svijetu. Prosvjed će se održati sutra, 15. ožujka 2019. godine, s početkom u 12:15h na Trgu slobode u Belom Manastiru. Cilj mladih prosvjednika je potaknuti vlasti i odrasle na važnost očuvanja okoliša i klime.

Ovaj prosvjed potječe iz globalnog aktivističkog pokreta srednjoškolaca School Strike 4 Climate, koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, koja je nominirana i za Nobelovu nagradu. Njezin cilj i cilj ovakvih pokreta je osvještavanje o ozbiljnosti globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. Mladi žele potaknuti odrasle i političare kako trebaju obratiti više pažnje na okoliš i klimu jer smatraju da za njihovu budućnost neće ništa ostati. Prosvjedi su do sada organizirani u više od 800 gradova cijeloga svijeta, a u petak se priključuju i Zagreb, Split, ali i drugi gradovi Lijepe naše.

U Hrvatskoj je ovaj pokret krenuo iz Zagreba od strane četiri djevojke – Laure Skale, Ane Žerjav, Leonarde Šmigmator i Maje Dabić. ”Nama je cilj potaknuti političare da nešto naprave jer do sada smo samo ignorirali taj problem. Možda mi nismo jedni od najvećih zagađivača na zemlji, ali definitivno trebamo pričati o tome i razmišljati kako pridonijeti da se situacija poboljša.” – rekla je Laura za Telegram.hr.

Više o događajima možete pratiti na Facebook stranici pokreta:
School Strike for Climate Croatia i belomanastirce na Instagaram profilu: School Strike for Climate BM.