DZMH osigurao vlastite prostorije mađarskim udrugama u Suzi

Arhitektonsko remek-djelo starih majstora kupio je DZMH sredstvima Vlade Republike Hrvatske, temeljem Vladinog Operativnog programa za mađarsku manjinu u RH.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske sukladno svrsi svoga postojanja već dva desetljeća daje sve od sebe kako bi javni objekti, institucije, vjerski objekti, škole i kulturne udruge vezane uz mađarsku nacionalnu manjinu imale primjerene uvjete za rad. Protekle godine je uspjela putem natječaja i sredstava što Vlade RH, što Vlade Mađarske  ostvariti projekte u milijunskim iznosima. Izgradila se nastavno-športska dvorana za potrebe Osnovne škole Lug, u popunosti su se obnovili Domovi kulture u Batini te u Slavoniji u Laslovu i Korođu, izgradio se Medijski centar u Bilju koji će biti dom uredništvu mađarskog tjednika „Képesújság” i studija TV magazina „Drávatáj” te  članovima mađarske zajednice iz Bilja. Osim toga radilo se i na obnovi i rekonstrukcijama sjedišta mađarskih udruga u Kotlini, Novom Bezdanu, Kopačevu. U Belom Manastiru se uz pomoć Grada Belog Manastira uredio okoliš oko sjedišta udruga u Ulici Svetog Martina.

U osječkoj Retfali se pomoglo s obnovom sjedišta Mađarskog kulturnog društva „Népkör”, u Vukovaru se izgradilo parkiralište za potrebe tamošnjeg Mađarskog doma, u Velikoj Pisanici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se obnovila zgrada koju koriste tamošnji Mađari te na kraju možda i najveći projekt – započeta je gradnja Đačkog doma za potrebe Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku.

I ovu godinu DZMH nastavlja u istom ritmu te su uspijeli putem proračunskih sredstava Vlade RH osigurati sjedište  za nekoliko mađarskih udruga iz Suze čiji su ciljevi i djelatnosti u prvom redu njegovanje i očuvanje mađarske kulture, jezika i običaja. Samu zgradu koja se nalazi u ulici Košuta Lajoša će koristiiti  KUD “Čardaš”, KUD “Jokai Mor”, DZMH-udruga Suza i Udruga mladeži „Hegyalja”. KUD “Čardaš” pod vodstvom Janoša Fice je jedna od najiskusnijih  folklornih skupina Mađara u Hrvatskoj, KUD  “Jokai Mor” je poznat po dječjim folklornim i likovnim sekcijama, te po amaterskoj dramskoj sekciji  „Pódium”, DZMH-udruga Suza radi na obilježavanjima mađarskih nacionalnih praznika te organiziranju raznih manifestacija, dok Udruga mladeži „Hegyalja” okuplja mlade žitelje Suze i okolnih mjesta te organizira njima prigodne programe.

„Ovo arhitektonsko remek-djelo smatram jedino primjerenim za onaj plemeniti rad kojeg udruge mađarske manjine u Suzi već desetljećima rade. Nadam se i vjerujem kako ce vlastite prostorije biti dodatni poticaj kulturnim entuzijastima u Suzi, za još bolji rad i rezultate. Zahvaljujemo Vladi Andreja Plenkovica, što je osigurala sredstva za ovaj važan projekt, a mještanima Suze zahvaljujem na višedesetljetnom strpljenju i povjerenju.” – izjavio je na otvorenju predsjednik DZMH, Robert Jankovics.

„Uvjeren sam  kako će ovu prekrasnu tradicionalnu građevinu s prostranim dvorištem, udruge u Suzi koristiti na najbolji način. Smatram kako je osiguranje primjerenih radnih uvjeta za njih bila krajnja nužda. Naime, Dom kulture u Suzi je dobar za održavanje većih manifestacija, skupova i slično te će ga udruge i nadalje koristiti, ali za manja okupljanja, probe folklornih i dramskih skupina, administrativnih potreba udruga nije bio primjeren. Ovako će udruge napokon imati svoje sjedište koje će moći koristiti kad god požele i neće se morati baviti pitanjima kao što su kako zagrijati veliki prostor, kao onaj od Doma Kulture, u zimskim danima za probe koje traju 2-3 sata. Smatram da je ovim projektom DZMH napravila veliku stvar za kulturni život našeg mjesta te im ovim putem i zahvaljujem”- izjavio je predsjednik Udruge mladeži „Hegyalja” i vijećnik Općine Kneževi Vinogradi Daniel Hordoši.