NAJAVA: Tvornica uskršnjih običaja

foto: Etnološki centar baranjske baštine

U Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) Centar za kulturu organizira prigodan program pod nazivom Tvornica uskršnjih običaja.

U srijedu, 29. ožujka 2023. godine, s početkom u 10.00 sati održat ćemo prikaz/radionicu izrađivanja uskršnjih zečeva tradicionalnim načinima od prirodnih materijala (drveta).

Uskršnje zečeve oslikat će dječja mašta i malene ručice najmlađih Belomanastiraca, djece iz dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir. Pored uskršnjih zečeva, mališani će oslikavati i pisanice.

U četvrtak, 30. ožujka 2023. godine, s početkom u 10:00 sati održat će se prikaz/radionica tradicionalnog bojanja pisanica.

Okupit će se brojne udruge i pojedince s područja Baranje koji će prikazati kako su se nekad bojale pisanice na pomalo zaboravljene načine, prirodnim materijalima.

Domaće pisanice će se bojati vinom, ljuskom od oraha i luka, ciklom, ljubičastim kupusom, te ukrašavati travama, cvijećem i voskom. Osim toga, imat ćete priliku vidjeti kako se rezbari i ukrašava ljuska od jajeta.

Prekrasan ambijent Etnološkog centra baranjske baštine, prava mala manufaktura uskršnjih običaja, kao i jedinstvena radionica bojanja i ukrašavanja pisanica na tradicionalne načine.

Prikaz/radionice će se održati uz vodstvo čuvara baranjske tradicije i običaja Marka Horvata iz Duboševice i njegove udruge pod nazivom “Tako je to nekad bilo”. Svoja umijeća izrade i ukrašavanja pisanica prikazati će članice Matice umirovljenika Grada Belog Manastira, KUD-a Seljačka Sloga Gajić, te FA „Čuvari tradicije baranjskih Srba” Beli Manastir, nositeljice liste Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova, kao i brojni kreativni pojedinci.

Izrađeni predmeti bit će izloženi u Etnološkom centru baranjske baštine do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa .