Snažan rast prihoda od struje za električna vozila

Prihod od punjenja električnih vozila premašit će 300 milijardi dolara na globalnoj razini do 2027. godine u odnosu na 66 milijardi dolara u 2023., prema Juniper Researchu. Izvješće je pokazalo da fragmentacija u mrežama za punjenje ograničava usvajanje električnih vozila.

Punjači su većinom smješteni u urbanim područjima; što dovodi do široko rasprostranjene tjeskobe među potencijalnim vozačima. To je povezano s poteškoćama u pristupu točkama za punjenje putem različitih aplikacija i kartica, kao i nedostatkom standarda za punjenje vozila po istoj stopi. Kao takve, mreže za punjenje električnih vozila moraju pojednostaviti pristup i surađivati s lokalnim vlastima na uvođenju punjača na širi raspon lokacija ili će se tržište električnih vozila teško ubrzati.

Istraživanje je procijenilo vodeće dobavljače punjača za EV i ocijenilo ih prema nekoliko kriterija, uključujući dubinu i širinu ponude, inovacije i izglede; pružajući opsežnu analizu konkurentskog krajolika na ovom dinamičnom tržištu. Competitor Leaderboard rangirao je Siemens kao najboljeg igrača na tom području, a slijede ga ChargePoint i ABB.

“Siemens pokazuje zamršeno poznavanje tržišta; ciljajući na trenutno nedovoljno opslužene segmente, posebice javni prijevoz i vozni park. Konkurentski dobavljači moraju diversificirati svoj portfelj od samo kućnih i javnih punjača i početi ciljati na alternativne tržišne segmente visokog rasta kako bi povećali svoj tržišni udio,” objasnio je autor istraživanja Jordan Rookes.

Istraživanje također predviđa da će do 2027. godine ukupan broj plug-in vozila na globalnoj razini premašiti 137 milijuna; u odnosu na 49 milijuna u 2023. Kako ovo usvajanje raste, dobavljači naplate moraju diferencirati svoje usluge na visoko fragmentiranom tržištu. Kao takvo, važno je da dobavljači punjača za EV ciljaju na potrošače što je ranije moguće kako bi izgradili lojalnost marki. U skladu s tim, dobavljači moraju razviti strateška partnerstva s proizvođačima automobila, nudeći pogodnosti kao što su snižene cijene kako bi potaknuli vlasnike određenih marki električnih vozila da koriste njihove stanice za punjenje; pomaže dobavljačima punjača za EV da ostanu konkurentni.