Najmoderniji poljoprivredni strojevi i tehnologija na 8. Farm Show

Foto:OBŽ

Na prostoru Sportsko-zračne luke Osijek-Čepin danas (27. kolovoza 2021. godine) otvoren je 8. Farm Show Osijek, trodnevni specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije. Sajam organizira Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH čiji su članovi ovlašteni uvoznici i distributeri svih svjetskih brendova poljo-mehanizacije, koji su sada u Osijeku izložili najnovije modele strojeva i najnoviju tehnologiju u poljoprivredi.

Na svečanom otvaranju 8. Farm Showa nazočnim sudionicima i posjetiteljima obratili su se predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Darko Aračić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Osječko-baranjska županija i ove godine daje potporu održavanju sajama poljoprivredne mehanizacije jer nudi nešto bez čega ne možemo ni zamisliti suvremenu poljoprivrednu proizvodnju. U vrijeme pandemije potvrdila se važnost samoodrživosti i proizvodnje hrane te na taj način dajemo dodatni poticaj da se što više ljudi odluči baviti poljoprivredom. Županija će naravno i dalje poticati razvoj poljoprivrede, od 14 aktivnih mjera za poljoprivrednike preko projekata poput Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i sustava navodnjavanja čija izgradnja dobro napreduje do ostalih segmenata razvoj poljoprivrede u koje se županija može uključiti – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što se najbolji sajam poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj održava upravo u Osijeku. – Grad Osijek zajedno s Osječko-baranjskom županijom je pokrovitelj Sajma jer nam je u cilju jačanja poljoprivrede važno da se u Osijeku okupe najveći poljoprivredni proizvođači i distributeri poljoprivrednih strojeva – rekao je gradonačelnik Radić i pozvao građane da posjete Sajam i uvjere se u ponudu 40 izlagača najsuvremenije tehnike i tehnologije u poljoprivredi.

– Grad Osijek i Osječko-baranjska županija su pravo mjesto gdje treba biti ovako veliki sajam s prikazom novih strojeva i modernih tehnologija jer se na području naše županije nalazi više od 200.000 hektara poljoprivrednih površina, pa naši proizvođači na jednom mjestu mogu vidjeti sve što im je potrebno. Županija se ne može uključivati u nabavu ovako velike mehanizacije, za što postoje nacionalna i sredstva EU, a županijske potpore su usmjerene prema malim proizvođačima i OPG-ovima. Upravo smo u postupku donošenja odluke o potporama u poljoprivredi za programsko razdoblje 2021.-2023. godine, a nakon sjednice Županijske skupštine bit će objavljeni javni pozivi. Sredstva su osigurana, a mjere su široke, od potpora malim poljoprivrednicima za osnivanje poljoprivrednih gospodarstava kako bi im pokrili trošak za mirovinsko i zdravstveno osiguranje preko mjera u sektoru stočarstva i drugih. Imamo i nove mjere poput potpora za trošak usluge klanja u registriranim objektima kako bi naši poljoprivrednici imali što manji trošak u tim poslovima – rekla je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ.