Predstavljena knjiga o Stevici – mladiću iz Gajića koji je prerano napustio ovaj svijet

Danas je u Župnoj crkvi svete Barbare u Dražu predstavljena knjiga o Stevici Šovakovu, mladiću iz Gajića koji je prije 13 godina preminuo zbog teške i zloćudne bolesti.

Knjiga se zove ,,Stevica. Priča o prijateljstvu, borbi za život i životu nakon izgubljene bitke”, a napisala ju je u manje od godinu dana Stevicina prijateljica Daniela Taslidžić Herman.

Stevica iz Gajića obolio je od Ewingovog sindroma, odnosno raka vratne kralježnice 2004. godine. Za život se borio nepune četiri godine, nakon čega je 2008. godine preminuo u 25. godini života.

,,Oni koji su ga znali, znali su sve njegove vrline i znaju da je zaslužio ovu knjigu koja potiče sve nas da budemo bolji ljudi. Svi smo danas emotivni jer smo kroz knjigu ponovno sve proživjeli. Ovu crkvu smo odabrali jer je Stevica bio vezan uz Boga, vjeru i puno je vremena provodio ovdje. Trudimo se čuvati uspomenu na njega”, rekla je autorica knjige Daniela. Naglašava kako je središte knjige prijateljstvo.

Na predstavljanju kroz suze su govorili mnogi Stevicini prijatelji, obitelj, poznanici i suradnici na knjizi. Ovaj emotivan trenutak organiziran je na današnji dan kada bi Stevica proslavio 38. rođendan.

,,Ovo je veliki dan za nas, svake godine 27. kolovoza obilježavamo Stevicin rođenda. Ako jedan čovjek iz ove priče nauči nešto napravili smo dobru stvar”, rekao je Adam, Stevicin stariji brat.

Autorica Daniela u 115 stranica objedinila je život jednog mladog, veselog i dobrog duha uz sjećanja obitelji i prijatelja. Knjiga obiluje fotografijama i doživljajem ovog posebnog mladića iz prizme pedesetak ljudi koji su ga poznavali. Vjerno je prikazan njegov put i borba s bolesti te kako je bolest doživio Stevica, a kako njegovi bližnji.

Još od 2008. godine održava se memorijalni nogometni turnir pod njegovim imenom u Gajiću, isti je održan i danas.