Nakon neizvjesne 2020., kazalište ušlo u 2021. ponovno s online probama

Jedino baranjsko kazalište ušlo je u izazovnu godinu za sve, pa tako i umjetnike. Proteklu, nikad čudniju i tužniju godinu, kako i sami kažu, jedva su preživjeli i dočekali 2021. u nadi da će biti bolja.

Protekla kalendarska godina započela im je dobro. U siječnju je Daniela Herman primljena u Hrvatsko društvo dramskih umjetnika kao kazališna glumica i redateljica, a isti su mjesec igrali predstave u Dardi. U veljači su imali prvu (od dvije) premijeru „Želim život bez nasilja“ , kazališnu predstavu za mlade o vršnjačkom nasilju. Predstava je rađena u suradnji s Policijskom upravom osječko – baranjskom i Savjetom mladih OBŽ, čiji tekst potpisuje glumački kolektiv, a režiju Daniela Herman.

Predstava je premijerno odigrana za sve učenike srednjih škola u Belom Manastiru u dva termina, te u Našicama. Potom su dogovoreni i drugi hrvatski gradovi no tada je započela priča s korona virusom i sve je stalo. U veljači su na trgu u Belom Manastiru za pokladni karneval odigrali predstavu za najmlađe, „Luckasti klauni“ (Dunja Vlahek i Matija Barić) prema tekstu Tode Nikoletića u režiji Daniele Herman, te preuzeli Ključ grada od gradonačelnika Tomislava Roba. Ožujak i travanj su tijekom lockdowna „odradili“ online, na način da su putem Youtube kanala puštali svoje stare predstave.

Dok su petkom „puštali“ online predstave, ostalim danima odvijale su se virtualne probe. Kroz njih je u konačnici u studenom odigrana predstava za djecu „Dva gusara“ u kojoj su zaigrale Dunja Vlahek i Nela Vargek pred praznom dvoranom, bez publike. Dogovorena gostovanja u Austriju, Njemačku, Švicarsku, Češku, Slovačku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju, kao i diljem Hrvatske su otkazana. Nakon popuštanja mjera, ljeto je bilo donekle i uspješno. U suradnji s Centrom za kulturu odigrali su predstave na 9. Dječjem kazališnom festivalu na kojem su uz predstave domaćina („Luckasti klauni“, „Put po svijetu“; „Priča o prometu“ i „Pale sam na svijetu“) odigrane i predstave „Botaničari“ Teatra to go iz Osijeka i „Kraljevna na zrnu graška“, Male scene iz Zagreba.

Tradicionalno gostovanje u policijsko odmaralište Valbandon za djecu policijskih službenika također je otkazano, kao i božićni programi za Advent i predstave s Djed Božićnjakom.

Tijekom jeseni kazalište je sudjelovalo u promociji zbirke pjesama Stipe Golubova Cara u Belom Manastiru i Dražu, a u studenom je obilježena Europska Noć kazališta. Program je bio bogat unatoč korona – krizi te je ponudio interaktivnu predstavu „CSI dinner“ odigranu uživo u Osijeku, online prijenos dječje predstave „Dva gusara“, izložbu kazališnih plakata u Maloj galeriji Centra za kulturu te online skup „U susret 15 godina Gradskog kazališta Beli Manastir“ koji je okupio 15-ak sudionika, predstavnika kazališta s kojima surađuju.

Za 2021. imaju plan i program, budući da su ušli u 15 godinu djelovanja, no koliko će ga moći realizirati i dalje je upitno. Ovoga puta, u siječnju nema izvedbi predstava, a probe idu ponovno virtualno. Dvije nove predstave koje se planiraju su mono-komedija u kojoj glumi Nebojša Šimić i predstava o prevenciji nasilja nad ženama. Ujedno, prisjetit će se i svog preminulog člana, glumca, Šandora Čaplara, koji je iznenada preminuo u siječnju 2019., pred samu premijeru predstave „Ženidba i udaja“ u kojoj je ponudio ulogu oca i odlično odrađivao probe. Premijera je ipak odigrana u travnju 2019. Glumci su se na naklonu, poklonili Šandoru uz prigodne riječi te je dvoranom zaorio ogroman pljesak. Njegovu ulogu preuzeo je Vladimir Tintor, glumac osječkog HNK.

Za svibanj ove godine imaju zakazane izvedbe sa „CSI dinner“ predstavom, a hoće li moći na gostovanja i izvedbe u Hrvatskoj i inozemstvu, vrlo je upitno. Kazalište je podijeljeno na profesionalni i amaterski ansambl, pa u amaterskom ima mjesta za nova mlada lica, za sve zainteresirane djevojke i mladiće, dok dječji dramski studio privremeno ne radi zbog pandemije.