Nasljednici Samsunga moraju platiti gotovo 11 milijardi dolara poreza na nasljedstvo

Samsungov nasljednik Lee Jae-yong i ostali članovi obitelji Lee Kun-heeja preminulog u listopadu prošle godine morat će platiti 10,8 milijardi američkih dolara poreza na nasljedstvo.

Naime, Kun-hee je bio predsjednik Samsunga i imao poveći udio dionica u Samsung Electronics, Samsung Life, Samsung C&T, a uz to sve je na njegovo ime glasilo podosta nekretnina vezanih za najveću južnokorejsku kompaniju i jednu od najvećih kompanija svijeta.

Obzirom da Južna Koreja ima zakon po kojem sa 60 posto oporezuje najveće dioničare, svota koju nasljednici treba platiti stigla je do gotovo 11 milijardi dolara. To je, samim time, više od polovice onoga što su Jae-yong i ostali naslijedili.

Ali, to je samo djelić enormnog bogatstva pa nitko od njih nije “ni trepnuo”. Uostalom, Samsung ima jako dobre odnose s političkim vrhom u zemlji pa samim time ni ne rade probleme oko ovakvih detalja.

Uz to, u prilog Jae-yongu ne ide to što je u procesu još uvijek suđenje za malverzacije, mito i korupciju u koju je bila upletena i Park Geun-hye, tadašnja predsjednica Južne Koreje. Ona je osuđena na 25 godina 2018., a Lee na pet godina u 2017., no to je godinu kasnije poništeno.

Zato nije ni u interesu išta skrivati, kritizirati ili izbjegavati. Također, ne treba ni platiti sve odjednom, već krzo pet godina u šest rata.

A da se nasljednici dodatno iskažu kao dobrotvori, donirat će 23.000 raznih umjetnina na brojne adrese, ponajviše muzeje. Među njima su djela načinjena od strane velikana kao Marc Chagall, Pablo Picasso i Paul Gauguin, Claude Monet, Joan Miro, Salvador Dali… Naravno, uključena su i djela korejskih umjetnika kao Kim Whanki, Park Soo-keun, Lee Jung-seop i Chang Ucchin.

Nije ni to sve, nasljednici će donirati i oko 900 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe, bolnice, udruge za nezbrinutu djecu…