Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

foto: pixabay

Microsoft je objavio poslovne rezultate za treći kvartal u fiskalnoj godini i oni su nadmašili očekivanja analitičara, a to je uvijek razlog za slavlje. Pritom, treba naglasiti da se radi o komercijalnom cloud poslovanju.

Konkretnije, prihodi koje je ostvario Microsoft bili su 17,7 milijardi američkih dolara u tom periodu, što je rast od 33 posto na godišnjoj razini. Azure je pak po prihodima porastao za 50 posto.

Što se zarade tiče, kompanija je objavila 15,5 milijardi dolara u kvartalu ili 2,03 dolara po dionici, na prihode od 41,7 milijardi dolara. To je 19 posto rasta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Wall Street je predvidio 41,03 milijardi i 1,78 dolara po dionici.

Izvršni direktor (CEO) Saty Nadella tvrdi da je po tim brojkama vidljivo da digitalna prilagodba ne usporava već ubrzava. Jasno, to se tiče i drugih pa je tako Amazon za svoj Amazon Web Services u prošloj godini ostvario 45,4 milijardi dolara ili 31 posto manje no Microsoft. I velika je to stvar, koja sugerira da se podjela moći na cloud tržištu uistinu dijeli – napokon.

Zanimljivost je i da AWS ni u jednom od kvartala nije uspio ostvariti koliko je Microsoft tijekom najslabijeg, onog prvog u prošloj godini. Naime, Amazon je najbolje poslovao tijekom posljednjeg kvartala, kad su mu prihodi bili 12,74 milijarde dolara.

Kad pogledamo ostale, situacija je još lošija u odnosu na Microsoft i Amazon. Google Cloud je na trećem mjestu s 13 milijardi kroz cijelu godinu. Također, kad se zbroje prihodi Amazona i Googlea, niži su za 1,1 milijardi dolara no Microsoftov rekordni kvartal iz prošle godine – koji je donio 16,7 milijardi dolara.

Zanimljivost koju analitičari ističu jest i da tri najveća cloud “igrača” u posjedu imaju više od 50 posto podatkovnih centara diljem svijeta. A oni rastu iznimnom brzinom i s krajem 2020. bilo ih je više od 600, što je dvostruko u odnosu na situaciju pet godina ranije.

Ipak, kad pogledamo udio na tržištu, i dalje je dominantan Amazon Web Services s 32 posto. Microsoft je drugi s 20 posto, treći je Google Cloud sa sedam posto i Alibaba Cloud slijedi sa šest posto. Svi ostali čine 35 posto. Nekako, čini se da je situacija cloud tržištu uravnoteženija no što je bila prije samo godinu do dvije unatrag…