Nastavljaju se radovi na Reformatskom kulturnom centru u Lugu

Nakon višegodišnje stagnacije napokon se nastavlja gradnja Reformatskog kulturnog centra u Lugu. Očekuje se da će sljedeće godine zgrada biti u potpunosti dovršena.

Povijest Kulturnog centra započela je 2010. godine, kada su na mjestu bivše reformatske škole postavljeni temelji. Radovi su, uz potporu Ministarstva kulture, započeli tek 2014. godine, ali su obustavljeni 2016. godine zbog tadašnjih političkih okolnosti. Zahvaljujući intervenciji DZMH i saborskog zastupnika Roberta Jankovicsa, ove je godine pristigla dodatna financijska potpora za dovršetak centra te se radovi nastavljaju. Zgrada će biti dom reformatskom muzeju, sobi za sastanke, uredima i gostinjskim sobama.

– Lug nam je oduvijek bio važan, pa smo shodno tome zadnjih godina ulagali u razvoj mjesta. DZMH i Reformatska crkva u Lugu prethodno su potpisali ugovor o korištenju budućeg Kulturnog centra koji se nalazi pored crkve što je omogućilo da se dođe do dodatnih sredstava za dovršavanje investicije. Vjerujem kako će nakon svog dovršetka centar poboljšati uvjete rada reformatske zajednice u Hrvatskoj, te da će ta institucija biti dostojna prošlosti zajednice – rekao je Robert Jankovics.


Munk Erik, Jankovics Róbert, Iličić Ivan (poslovođa) i Csáti Szabó Lajos

Mještani su oduševljeni novom institucijom koja će zasigurno potaknuti vjerski turizam u selu.

– Puno nam znači da će nakon toliko godina napokon biti dovršena ova predivna građevina, koja će zasigurno biti jedno od središta kulturnog života sela. Iznimno nam je drago što u zgradi postoje sobe za goste, koje ćemo moći koristiti i na našim događanjima – rekao je Erik Munk, predsjednik DZMH-a Lug, koji je dodao nadajući se, da će investicija, kada bude dovršena, pokrenuti vjerski turizam  u mjestu.

Reformati (kalvinisti) se raduju dovršenju zgrade koja će ispuniti njihov stari san.

– Na mjestu budućeg Kulturnog centra se nalazila zgrada u vrlo lošem stanju. Dugogodišnji plan nam je bio tu ruševinu pretvoriti u nešto što bi moglo koristiti cijeloj zajednici. Sretni smo što će uskoro biti dovršena, jer ćemo u njoj imati i muzej koji će prikazivati povijest kalvinista u Lugu – rekao je župnik, Lajos Čati Sabo.

Trenutno su u tijeku radovi na uređenju unutrašnjosti zgrade, a očekuje se da će biti dovršeni do kraja godine. Opremanje zgrade i uređenje okoliša dolaze na red sljedeće godine.