#Neupitno za Slavoniju i Baranju

Posljednjeg dana izborne promidžbe, aktualni župan Ivan Anušić, ujedno i kandidat za novi mandat župana te kandidati za njegove zamjenike Mato Lukić i Josip Miletić obišli su gradske četvrti Grada Osijeka zajedno s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Ivanom Radićem. Bila je to prilika za sumiranje četverogodišnjeg mandata i najavu novih projekata za iduće četiri godine.

– Preokrenuli smo trendove, bilježimo pozitivna gospodarska kretanja u našoj županiji, povećan je broj tvrtki i obrta, a smanjeno iseljavanje i nezaposlenost. Osječko-baranjska županija danas bilježi 4.698 radnih mjesta više nego prije četiri godine. Zaposlenost je nakon punih 12 godina prešla brojku od 90 tisuća i u našoj je županiji prema najnovijim podacima 90.011 zaposlenih osoba. Nezaposlenost iznosi 15,5% u odnosu na 20,5% prije četiri godine – rekao je Anušić.

Osječko-baranjska županija na čelu s Ivanom Anušićem pokazala je kako se strateškim promišljanjem i kvalitetnim radom može pokrenuti rast i razvoj te promijeniti percepcija o Slavoniji i Baranji, koja je danas politički relevantan čimbenik na nacionalnoj razini.

– Inicirali smo nastavak izgradnje Koridora Vc u punom profilu, nakon deset godina zabrane, ponovno smo pokrenuli eksploataciju pijeska iz rijeke Drave, a statističke NUTS2 regije su izmijenjene u korist istoka Hrvatske. Inicirali smo opstanak mljekarske proizvodnje u Osijeku i spriječili gašenje radnih mjesta. Aktivno smo se uključili u rješavanje problema komaraca s Vladom RH, unatoč tome što Županija nema obvezu sufinanciranja. Nastojali smo i uvijek ćemo nastojati biti partner u rješavanju svih izazova koji se stavljaju pred stanovnike naše županije- ističe Anušić.

Jedinstveni projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce danas je primjer drugim županijama i gradovima. Osječko-baranjska županija je prva županija u Republici Hrvatskoj koja je omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0%, kao i sufinanciranje kamata građanima na stambene kredite. Ovih je dana na adresu Županije stigla i nagrada Globallocal za kreiranje pozitivnog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Europi.

– Danas gradimo Regionalni distribucijski centar za voće i povrće o kojemu smo slušali godinama, gradimo sustave za navodnjavanje i potičemo ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Jedna smo od najuspješnijih Županija po korištenju sredstava iz fondova Europske unije, proveli smo energetsku obnovu za 54 zgrade vrijednu 179 milijuna kuna i dobitnik smo Godišnje nagrade za zelenu i održivu gradnju. Osječko-baranjska županija provodeći brojne projekte i podržavajući turističke, kulturne i sportske manifestacije postaje prijestolnica kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj – rekao je Anušić.

– U samom smo vrhu RH prema izdvajanju za obrazovanje, izgradili smo četiri nove školske dvorane, u izgradnji je i peta, a gradimo i dva regionalna centra kompetentnosti. Srednja škola Donji Miholjac u završnoj je fazi izgradnje, uskoro započinjemo s izgradnjom I. gimnazije u Osijeku – rekao je Josip Miletić, aktualni gradonačelnik Našica i kandidat za zamjenika župana Osječko-baranjske županije.

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i u iduće četiri godine nastavit će, ističe Anušić, s realizacijom kapitalnih projekata poput izgradnje novog KBC-a Osijek i Gospodarskog centra, revitalizacije OLT-a i niza drugih projekata za koje smo osigurali sredstva. U proteklom su razdoblju na području Osječko-baranjske županije ugovoreni projekti vrijedni oko 6 milijardni kuna, a samo Županija je nositelj ili partner na 101 projektu vrijednom 800 milijuna kuna.

– Proveli smo integraciju domova zdravlja u jedinstveni Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, ulažemo u nove ordinacije, opremamo domove za stare i nemoćne osobe, a prva smo Županija koja se uključila u projekt Zaželi. U osiguravanje kvalitetnije zdravstvene usluge uloženo je kroz projekt Dostupnije primarne zdravstvene zaštite 27 milijuna kuna – rekao je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja OBŽ i kandidat za zamjenika župana Osječko-baranjske županije.

Anušić je kao župan, protekle četiri godine sa svojim suradnicima neupitno radio na stvaranju preduvjeta za bolji život u Osječko-baranjskoj županiji. Napredak je danas vidljiv u svim segmentima, a nastavit će i u novom mandatu raditi i graditi Osječko-baranjsku županiju kao predvodnicu gospodarskog, poljoprivrednog, turističkog, društvenog i političkog života istoka Hrvatske.

Osječko-baranjska županija u brojkama

  • 6 milijardi kuna ugovorenih europskih sredstava kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem
  • 800 milijuna kuna kroz 101 europski projekt kojem je Županija nositelj ili partner
  • 887 milijuna kuna Županija je uložila u projekte gradova i općina
  • 179 milijuna kuna vrijedna energetska obnova 54 zgrade javne namjene
  • 101 milijuna kuna za izgradnju regionalnog distribucijskog centra
  • 31 milijun kuna za projekt „Školski obrok za sve“
  • 27 milijuna kuna kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita“
  • 4.698 novih radnih mjesta
  • 1.100 novootvorenih obrta