Nije usvojen proračun Općine Čeminac za 2023. godinu, slijede novi izbori!

foto: MB Press

Za danas u 11 sati sazvana je sjednica Općinskog vijeća Općine Čeminac kada je trebao biti izglasan proračun za 2023. godinu. Iako u zadnji tren, to se nije dogodilo. Bilo je nazočno 5 vijećnika od ukupno 14 što znači da nisu imali kvorum te sjednica nije mogla biti održana, odnosno nisu se mogle donositi pravovaljane odluke.

,,Danas smo se trebali sastati u 11 sati, ali kvoruma nije bilo. Za kvorum nas treba 8, a bilo je nazočno 5 vijećnika zajedno s predsjednikom (3 HDZ i 2 s HNL liste). Sazvao sam stanku od 15 minuta nakon čega se ostali nisu pojavili, proračun nije usvojen i vjerojatno idemo na nove izbore”, rekao je Josip Tkalčević, predsjednik Općinskog vijeća iz redova HDZ-a.

S obzirom na to da je zadnji dan u godini, a Općina nema proračun vrlo vjerojatno slijede novi izbori za Općinsko vijeće. Nakon što se provede sva potrebna procedura do izbora mještani Općine Čeminac prvi dio godine neće imati vlast.

Nakon propale sjednice, sljedeći korak je obavještavanje nadležnih institucija o situaciji, a zbog neusvojenog proračuna obim funkcioniranja lokalne samouprave tijekom narednih mjeseci bit će ograničen.

,,Ja sam kao načelnik Općine svoju dužnost obavio, na dnevni red smo stavili donošenje proračuna nažalost nismo imali kvorum, daljnji proces je obavijestiti institucije o tome. Dosta je turbulentno u Općini te ne bi komentirao daljnje korake, čekamo naputke nadležnih institucija” komentirao je nezavisni načelnik Danijel Rešetar.

Općina je mogla donijeti mjere privremenog financiranja na 90 dana dok se ne donese proračun što je također vijeće moglo izglasati da je bilo kvoruma i većine.

Preostaje sve manje opcija trenutnom sazivu Općinskog vijeća, a što će biti na kraju i hoće li se do kraja dana nešto dogovoriti preostaje nam vidjeti. U svakom slučaju ni vlasti ni mještanima ne slijedi lako razdoblje, a zaključak će biti raspuštanje i novi izbori za Općinsko vijeće.