„Noć muzeja 2020.“ u petak od 18.00 do 01.00 sati

foto:obž

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku na konferenciji za novinare predstavljen je program ovogodišnje, 15. po redu, „Noći muzeja“ koja će se održati u petak, 31. siječnja, od 18:00 do 01:00 sati.

Manifestacija „Noć muzeja“ započela je 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke te stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili“ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.

Organizator „Noći muzeja“, Hrvatsko muzejsko društvo, ove je godine okupilo muzeje pod jedinstvenom temom „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“ na temelju koje su muzealci Muzeja likovnih umjetnosti Osijek osmislili kreativan, zanimljiv i bogat program, pa su pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth i ravnatelj MLU Eduard Hudolin pozvali građane da posjetom ovoj manifestaciji zajedno potvrdimo da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli.

Viša muzejska pedagoginja Leonilda Conti predstavila je dio programa koji je nastao u suradnji s Muzejskom udrugom istočne Hrvatske kao krovnim organizatorom te partnerima iz Osijeka, Vukovara, Županje, Iloka i Vinkovaca, a to su Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije u Osijeku, Arheološki muzej Osijek, Gradski Muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Franjevački muzej, Muzej Stjepan Gruber, Muzej grada Iloka te Gradski muzej Vinkovci.

U petak 31. siječnja u 18:00 sati započinje putovanje organiziranim autobusnim prijevozom iz Osijeka prema najistočnijem hrvatskom gradu u Muzej Grada Iloka prema Muzeju vučedolske kulture i naposljetku u Gradski muzej Vukovar.

Muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl predstavila je program koji će se odvijati u Muzeju likovnih umjetnosti. Program se sastoji od potrage za detaljima, stvaranja zajedničkih radova, organiziranih radionica za najmlađe i radionice pod nazivom „Otkrivamo fundus“. Posjetitelji će, inspirirani izložbom, moći stvarati i vlastite radove, Plesni studio Shine svojim će nastupima posjetitelje provesti kroz izložbe, organizirana je i glazbena točka s koncertom iznenađenja. Studenti studija Neverbalni teatar sigurnim i lakim korakom zakoračit će izložbenim dvoranama i odvesti posjetitelje u prostor suvremenog teatra. Kao posljednju aktivnost organiziran je Pub kviz, a najbolje očekuju iznenađenja.

 PROGRAM

18.00 – 01.00 POTRAGA ZA DETALJIMA

Posjetitelji će cijele večeri sudjelovati u igri potrage za detaljima, a najsretniji će sa sobom ponijeti neka od muzejskih izdanja. Izvlačenje posjetitelja koji će uživati u izdanjima Muzeja likovnih umjetnosti bit će u 22:00, 23:00 i 00:00 sati.


18.00 – 00.00 STVARAJMO ZAJEDNO

Posjetitelji će nakog razgleda izložbe moći sudjelovati u stvaranju zajedničkih radova.

18.00 – 21.00 DJEČJA NOĆ MUZEJA

Za najmlađe posjetitelje organiziramo radionice, slatki kutak, zagonetne sove i mnoga druga iznenađenja.

18.00 – 19.00 OTKRIVAMO FUNDUS

Radionicom ćemo staviti naglasak na bogati fundus Muzeja likovnih umjetnosti i obilježiti 150 godina rođenja Ivana Tišova.

19.30 – 21.00 DOBROVIĆEVIM VIBRIRAJUĆIM POVRŠINAMA

Posjetitelji će, inspirirani izložbom, stvarati vlastite radove.

19.00 – 22.00 PLESOM KROZ POSTAV IZLOŽBI

Plesni studio Shine djeluje petnaest godina okuplja više od 400 članova djece i mladih, rekreativnih,početnih i naprednih plesača. Studio ima četiri vrsna i kvalificirana plesna pedagog;  Mira Sekereš, Monika Šmit, Suzana Kramarić i Maja Zec koji iza sebe imaju više godina plesnog iskustva. Nastupima u 19:00, 19:45, 20:30 i 21:15 sati posjetitelje će plesom provesti kroz izložbe.

21.30 – 22.30 GLAZBENA TOČKA

Koncert iznenađenja.

22.00 – 23.00 IMPROVIZACIJA POKRETOM

Studenti prve godine diplomskog sveučilišnog studija Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović sigurnim i lakim korakom zakoračit će izložbenim dvoranama i odvesti nas u prostor suvremenog teatra.

18.00 – 01.00 PUTOVIMA OSNIVAČA SLAVONSKIH MUZEJA

Krovni organizator: Muzejska udruga istočne Hrvatske

Suorganizatori: Osijek: Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije Osijek i Arheološki muzej; Osijek – Vukovar: Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Franjevači muzej; Županja: Muzej Stjepan Gruber; Ilok: Muzej grada Iloka; Vinkovci: Gradski muzej Vinkovci.

Po prvi puta Muzejska udruga istočne Hrvatske odlučila je spojiti gradove i njihove muzeje.

Ukupno tri autobusa iz Osijeka, Vukovara i Županje provest će ljubitelje kulturne baštine kroz navedene gradove otkrivajući bogatstvo Slavonije i Srijema.

Putovanje organiziranim autobusnim prijevozom iz Osijeka započinje u 18.00 sati prema najistočnijem hrvatskom gradu u Muzej grada Iloka, prema Muzeju vučedolske kulture i naposljetku u Gradski muzej Vukovar.

23.00 – 00.00 KVIZ

Velike obljetnice i važne datume propitat ćemo u kvizu po uzoru na popularne PUB KVIZOVE, a najbolje očekuju iznenađenja.