PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Zapravo, stigao je još s krajem prošle godine, ako ne i prije. Jer, tad se AMD našao u situaciji da Intel njemu gleda u leđa, i to kad se gleda x86 industrija procesora! Naime, nitko nikad nije bio ispred Intela na tom području.

“Nismo mogli ni sanjati da ćemo biti ispred. Znali smo da možemo i vjerovali smo da možemo, ali prije četiri godine nadali smo se barem da možemo dostići razinu na kojoj je Intel. A sad smo ispred, to je fenomenalno, to je kao “četvrti zid” fizike u svijetu poluvodiča”, ponosno je istaknuo na kraju godine potpredsjednik AMD-a Forrest Norrod.

Značajan je taj uspjeh i čini se da neće nestati tako skoro s obzirom da AMD već u suradnji s kompanijom TSMC kreće prema 5nm tehnologiji. I to već dogodine, što znači da će komercijalna proizvodnja stići 2021., a to je godinu ranije od plana. Intel nije ni blizu, barem prema dostupnim informacijama, takvom tehnološkom iskoraku pa bi AMD u novom desetljeću mogao biti ono što je Intel bio protekla tri.

A sad kao novi udarac dolazi i činjenica da Intel gubi dominantnu poziciju na gamerskom tržištu. Ili panike ipak ne bi trebalo biti? Ako se u Intelu vode linijom manjeg otpora, onda svakako ne. Uvijek mogu reći u toj kompaniji da je ovih 41 posto rezultat istraživanja na premalom uzorku od 4477 gamera koji su posjetili Wccftech te da je relevantnije ono istraživanje iz listopada prošle godine, koje pokazuje da svega 19,39 posto Steam korisnika s Windows operativnim sustavom ima AMD CPU.

Na ljudima u Intelu je izabrati hoće li prihvatiti brojke ili će se zanositi onima koji im odgovaraju, sve dok po svim mjerenjima ne završe iza AMD-a…