Noć muzeja u Muzeju Slavonije

FOTO: –

„Ponovno slavimo postojanje baštinskih ustanova, tradicije i moderne kulture zajedno s našim posjetiteljima kroz zanimljiv muzejski program, točnije otvorenje dviju izložbi naših kustosa – kustosice Etnografskog odjela Tunde Šipoš Živić i kustosa Numizmatičkog odjela Branislava Miličića”, riječi su kojima Muzej Slavonije najavljuje svoje sudjelovanje u Noći muzeja u petak, 27. siječnja.

Program počinje u 18 sati i traje do 23 sata.

„Kao najveći nacionalni muzej općeg tipa, smješten u baroknoj osječkoj Tvrđi, Muzej Slavonije je omiljeno mjesto susreta brojnim posjetiteljima. Kultura, i u malim dozama, utječe na povećanje razine hormona sreće, a nove spoznaje nadopunjuju naše životno znanje”, poručuju osječki muzealci.

18:00 otvorenje izložbe MOLERAJ – TEHNIKE OSLIKAVANJA ZIDOVA ŠABLONAMA I VALJCIMA

Prigodno u Noći muzeja 27. siječnja 2023. s početkom u 18:00 sati, u Muzeju Slavonije, autorica Tunde Šipoš Živić će otvoriti izložbu “Moleraj – tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima”. Čovjek od davnina nastoji uljepšati prostor i mjesto u kojemu boravi. Izložba Moleraj predstavlja dva načina ukrašavanja interijera 20. stoljeća: molovanje zidova upotrebom šablona i molovanje valjcima. Tehnike su predstavljene s pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije te dokumentiranjem spoznaja o samoj tehnici molovanja koje su suradnici s terena kazivanjem podijelili s kustosima.

20:00 otvorenje izložbe LAKU NOĆ KUNO, DOBRO JUTRO EURO

Na dan 1. siječnja.2023. Hrvatska obogaćuje svoju monetarnu povijest još jednim poglavljem. Kuna s tim danom postaje dio prošlosti. Velebitska degenija, slavuj, mrki medvjed te ostali prikazi na kovanicama, kao i prikazi hrvatskih velikana i gradskih znamenitosti, zamijenjeni su glagoljičnim natpisom, Teslom, kunom, geografskom kartom Republike Hrvatske i standardnim euro novčanicama. Ova izložba provodi nas kroz dio iznimno bogate, ali i zanimljive povijesti hrvatskoga novca od Andrije II. preko Nikole IV. Zrinskog pa sve do Ante Starčevića. Ovom izložbom opraštamo se od kune koja odlazi u hrvatsku monetarnu povijest, stoga još jednom za kraj, LAKU NOĆ KUNO, DOBRO JUTRO EURO!

18:00-23:00 muzejska suvenirnica PRODAJA PUBLIKACIJA PO SNIŽENIM CIJENAMA

Posjetite muzejsku suvenirnicu i odaberite publikacije za sebe ili dragu osobu po pristupačnim cijenama. Iz ponude izdvajamo kataloge zbirki, izložbi, brojeve Osječkog zbornika i dr. Osim publikacija u ponudi se nalaze i muzejski suveniri.