Nova vatrogasna vozila osigurala Vatrogasna zajednica ”Baranja”

Vatrogasna zajednica ”Baranja” u suradnji s dva profesora Visokog učilišta za vatrogastvo u Engleskoj, Grant Smith i Kevin Ruane, osigurala 11 novih vozila za potreba DVD-a na području Osječko-baranjske županije. Grant Smith i Kevin Ruane humanitarci su u svijetu vatrogastva te se trude pomoći svim potrebitim vatrogasnim organizacijama nabavljanjem vozila i ostale opreme.

Najzaslužnija za opremanje DVD-a je Renata Čete, tajnica Vatrogasne zajednice ”Baranja”, koja je sudjelovala u poznatoj Operaciji Florijan kada su donirana vozila za Baranju. Trenutno operacija djeluje na području Makedonije. Vatrogasna zajednica ”Baranja” organizirala je za gosta obilazak DVD-ova u Baranji kao i upoznavanje s vatrogastvom u Baranji.

Prvi pokušaj nabave novih vozila i interventne opreme bio je upućen upravo Operaciji Florijan koja ne može to učiniti jer Republika Hrvatska više ne spada u kategoriju siromašnih zemalja kojima oni pomažu. Tako su Renata i predsjednik VZ ”Baranja”, Zdenko Čarapar, došli na ideju javiti se humanitarnoj organizaciji koju vode Grant Smith i Kevin Ruane.

Nakon što su s njima kontaktirali, osmislili su projekat koji je potvrđen i osigurano je 11 vozila za potrebita DVD-a. Jedno vozilo već je stiglo i ono se nalazi u DVD-u Kneževi Vinogradi. Od predsjednika VZ ”Baranja”, Zdenka Čarapara, saznajemo kako dolazi 10 kamiona, odnosno navalnih vozila marke Dennis, o čega će šest stići 1. svibnja, a ostala četiri u rujnu. Riječ je o rabljenim vozila čija je starost oko 10 godina, što je trenutno daleko iznad prosjeka opremljenosti DVD-ova na našem području.

Kod raspodjele vozila došlo je do nekoliko problema, od predsjednika Čarapara doznajemo kako je Vatrogasna zajednica imala za cilj podijeliti vozila potrebitim DVD-ma u Baranji, no ne vide svrhu u tome jer mnoga DVD-a nemaju opće članove ili oni kojih ih imaju nemaju obučene ljude koji bi se mogli služiti ovim vozilima. Zbog toga došli su na ideju kako bi vozila bilo najbolje podijeliti na sve potrebite u Osječko-baranjskoj županiji kako bi se digla operativnost na cijelome području.

Dodjela vozila treba biti 4. svibnja, na blagdan Sv. Florijana, a na ovome događaju trebala bi sudjelovati i predsjednica Republike – Kolinda Grabar Kitarović.