Novi Firefox 70 blokira praćenje s društvenih mreža

foto:firfox

Mozilla je s 22. listopadom na tržište plasirala Firefox 70 za Windows, Mac, Linux, Android i iOS, a ono što je najveća značajka novog internetskog preglednika jest problem s praćenjem koje obavljaju društvene mreže. Dakle, Mozilla je osigurala da se to ne može činiti kad korisnik surfa njihovim novim Firefoxom.

Sama nadogradnja na verziju 70 obavlja se automatski i svi korisnici diljem svijeta dobili su je u isto vrijeme, bez izuzetaka. Tek je nešto sporije širenje Android verzije zbog Google Play Store komplikacija, kao i onih koje stvara Appleov App Store. No, većina od 250 milijuna korisnika Firefoxa ne bi trebali imati većih problema.

Ovo je samo nastavak politike koju Mozilla ima po pitanju praćenja, odnosno trackinga i trackera, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

“Trenutno nešto više od 20 posto naših korisnika ima uključen Enhanced Tracking Protection, ali s Firefox 69 očekujemo da ćemo dosegnuti sto posto”, naglasili su iz Mozille.

Novom nadopunom najavljuje se onemogućavanje aktivnosti koje uvelike narušavaju samu kvalitetu surfanja internetom. Mozilla se odlučila na tako nešto u svom internetskom pregledniku jer je pratila aktivnosti korisnika. Pa tako brojke kažu da se alatima za onemogućenje “trackinga” 1,3 posto korisnika, odnosno, njih oko tri milijuna od 250 milijuna koliko ih broji Firefox.

Što se pak samog blokiranja oglasa tiče, to koristi oko dvadeset posto korisnika ili njih oko 50 milijuna. Znači, oglasi su nepoželjni povećem broju ljudi, ali kao takvi nisu problematični.

Problematično je ako se korisnika prati bez njegova znanja gdje god išao dok surfa. Ta praksa nažalost još uvijek nije regulirana od strane nadležnih institucija pa se korisnici moraju sami snaći ili se moraju nadati da će kompanije kao Mozilla same odlučiti stati na kraj “trackingu” i sličnim aktivnostima. Nažalost, mnoge web stranice posežu za njima. Baš kao i društvene mreže, koje su do verzije 70 bile izuzete, ali sad ni one više neće moći posezati za potezima iz “sive zone”.