Pinjuh razbjesnio seljake: ‘Postavio je znakove zbog kojih traktorima ne smijemo u njivu’

foto:Radio Osijek

Nezadovoljni mještani Općine Čeminac danas su se okupili na poljskom putu između Čeminca i Grabovca kako bi upozorili na novopostavljene prometne znakove koji ograničavaju promet vozilima iznad 7.5 tona i time onemogućuju prilaz njivama. Načelnik Općine Zlatko Pinjuh pojašnjava da je sve po zakonu.

Na prilazima njivama i farmama, mještani kažu na svim poljskim putovima, kao i nerazvrstanim cestama u Općini Čeminac postavljeni su znakovi zabrane prometovanja vozilima iznad 7,5 tona. Mještani okupljeni na današnjem prosvjedu kažu da je to samovolja općinskog načelnika Zlatka Pinjuha koji im je onemogućio prilaz njivama i farmama. Problem je i u dostavi robe trgovinama u mjestu, dovozu, primjerice, ogrjeva ili građevinskog materijala po cestama koje su u nadležnosti Općine jer su na svima postavljeni znakovi zabrane prometovanja vozilima iznad 7,5 tona.

Načelnik Pinjuh već je prozivan zbog samovolje i odluka koje je donio, istraživao ga je USKOK, no on tvrdi da poštuje zakone.
Pozivajući se na zakone o cestama, sigurnosti prometa na cestama i komunalnom gospodarstvu, pojasnio je kako je u općinskoj nadležnosti upravljanje nerazvrstanim cestama. Kako u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da lokalne kao i nerazvrstane ceste moraju podnostiti opterećenje od najmanje 6.000 kg, Općina Čeminac postavila je znakove o zabrani prometovanja vozilima iznad 7,5 tona.

Pinjuh se poziva na Zakon o cestama koji za prekomjernu uporabu cesta predviđa plaćanje naknade, a Općina Čeminac donijet će odluku o visini naknade. Načelnik Zlatko Pinjuh kaže kako sve lokalne uprave takav zakon moraju donijeti. Oni koji imaju vozila iznad 7,5 tona trebaju podnijeti zahtjev za korištenje nerazvrstanih cesta na području Općine Čeminac i platiti naknadu prema izdanom rješenju.

Nezadovoljni mještani Čeminca pozivaju nadležne da ispitaju valjanost ovakvih odluka.