Od 1. srpnja novo nedjeljno radno vrijeme trgovina

foto: Pixabay

S početkom srpnja na snagu stupanju nove odredbe Zakona o trgovini, prema kojima bi trgovine nedjeljom trebale biti zatvorene, ali trgovci će moći izabrati 16 radnih nedjelja kada će ipak moći raditi. Od ukupno 27 nedjelja koje imamo u godini, 11 nedjelja će biti zatvoreno a 16 radno.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama krajem godine. Zakon predviđa i iznimke, poput benzinskih postaja, zračnih i trajektnih luka, muzeja, štandova na tržnicama itd., dok je za kioske radno vrijeme ograničeno od 7 do 13 sati, navodi HRT.

Lidl je na svojim stranicama objavio novo radno vrijeme prema kojem će raditi od 2. srpnja. Tijekom ljeta nedjeljom neće raditi trgovine u Belom Manastiru, Osijek, Požega, Slavonski Brod, Valpovo, Vinkovci, Virovitica, Donji Miholjac, Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevac, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Petrinja, Kutina, Našice, Nova Gradiška, Novska, Samobor, Sesvete, Sisak, Slatina, Sveta Nedelja, Varaždin, Velika Gorica, Vrbovec, Vukovar, Zabok, Zagreb, Zaprešić i Županja. Sve ostale trgovine Lidl tijekom ljeta nastavljaju raditi nedjeljom.

Trgovački centar Portanova Osijek odluku o radnim nedjeljama donio je temeljem iskustava i brojki o posjećenosti proteklih godina, blagdana i mikrolokacijskih događanja, navodi Jutarnji list.

Njihovih 16 radnih nedjelja raspoređeno je na prve dvije u srpnju, kao i na sve od 13. kolovoza do 24. rujna. U listopadu su radne dvije nedjelje – 22. i 29., a u studenome samo posljednja, a u prosincu sve osim Stare godine.

Do kraja tjedna će se saznati više informacija o nedjeljnom radnom vremenu.