Obilježena 12. obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava zaštićenim područjem

Povodom obilježavanja 12. obljetnice proglašenja Regionalnog parka Mura – Drava zaštićenim područjem, danas (10. veljače 2023. godine) održan je prigodan program tijekom kojeg su prezentirane brojne aktivnosti javnih ustanova zaduženih za njihovo upravljanje. Naime, zaštićenim područjem upravlja 5 županijskih javnih ustanova na području pet županija od Čakovca, preko Varaždina i Koprivnice do Virovitice i Osijeka. Obilježavanju obljetnice nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić.

Ravnatelj JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Igor Ružička naglasio je kako je Regionalni park Mura-Drava zaštićeno prirodno područje proglašeno 10. veljače 2011. godine Uredbom Vlade Republike Hrvatske.

– Tom Uredbom se cijeli tok rijeke Mure i Drave, sukladno Zakonom o zaštiti prirode zaštitio u kategoriji regionalnog parka. To je ujedno i prvi proglašeni Regionalni park u Hrvatskoj. On obuhvaća 87.680 hektara, a 30% teritorija nalazi se na području Osječko-baranjske županije, pri čemu se proteže na ukupno pet hrvatskih županija. Ovaj park ima visoku bioraznolikost i krajobraznu raznolikost zbog čega radimo na projektima zaštite ovog područja. Inače, ovdje je dopuštena i gospodarska aktivnost kojom se prije svega potiče eko turizam i ekološka poljoprivreda s ciljem zadržavanja ljudi koji su naučili živjeti uz rijeke – kazao je Ružička i dodao da su aktivnosti u zaštiti prirode svakodnevne, a u svemu je izuzetno važna suradnja s ostalim javnim ustanovama na izradi Plana upravljanja tim područjima.

Jedan od partnera na projektu zaštite prirode kroz projekt Naturavita bile su i Hrvatske šume, a njime je financirana izgradnja Edukacijsko – posjetiteljskog centra Podravlje, naglasio je voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek Vlado Jumić.

– Ovaj centar služi za edukaciju školske djece i drugih subjekata o bioraznolikosti Regionalnog parka Mura – Drava. Važno je naglasiti da smo projektom Naturavita uspjeli razminirati 2.500 hektara površine, pošumili smo 850 hektara te smo napravili 33 kilometara ceste i jedan most – istaknuo je Jumić.

Zamjenik župana Josip Miletić podsjetio je kako je očuvanje prirodnih resursa jedna od važnih zadaća Osječko-baranjske županije.

– Podizanjem svijesti o važnosti brige za okoliš i područja u kojem živimo je izuzetno važno, zbog čega pozdravljam sve napore koje naša Javna ustanova zajedno s partnerima čini. Uvjeren sam da će i edukacije koje se provode ovdje u centru pridonijeti upravo tome, a Osječko-baranjska županija nastavit će podupirati sve subjekte uključene u brigu o našem okolišu – zaključio je Miletić.