Objavljen popis najčešće korištenih lozinki: Neke od njih se “probiju” za manje od sekunde

foto: Pixabay

Lozinke, virtualni ključevi koji čuvaju pristup našem digitalnom svijetu, odavno su postale nezaobilazan dio naše svakodnevice. Bez obzira na velike tehnološke pomake, od biometrijskih identifikacija do naprednih sigurnosnih protokola, lozinke su i dalje osnovno sredstvo zaštite naših digitalnih identiteta. I dok se često čuje o vizijama budućnosti u kojima će lozinke biti zamijenjene naprednijim metodama, trenutačna stvarnost sugerira da su lozinke i dalje ključne za našu online sigurnost.

U digitalnom dobu gdje je cyber sigurnost od ključne važnosti, stručnjaci upozoravaju na opasnosti koje proizlaze iz korištenja jednostavnih lozinki. Iako se preporučuje stvaranje složenih lozinki kako bi se otežao pristup hakera, mnogi korisnici su skloni odabiru lakše pamtljivih kombinacija, čime nesvjesno ugrožavaju sigurnost svojih računa.

Stručnjaci za cyber sigurnost naglašavaju potrebu za kompliciranim lozinkama kako bi se otežao proces probijanja zaštite. Međutim, često se susrećemo s problemom lijenosti korisnika koji se odlučuju za jednostavne riječi ili kombinacije brojeva, pridavajući manje važnosti potencijalno ozbiljnim posljedicama hakiranja.

Ovog tjedna, NordPass je objavio popis najčešće korištenih lozinki za 2023. godinu, ukazujući na ozbiljne sigurnosne prijetnje koje proizlaze iz upotrebe navedenih uobičajenih kombinacija. Ove lozinke ne samo da su često korištene, već su i označene kao najopasnije, budući da hakeri s lakoćom i brzinom mogu probiti njihovu zaštitu koristeći dostupne alate.

Najpopularnija lozinka s ovog popisa je – 123456, nakon nje slijedi admin te ponovno dva jednostavna brojčana niza  12345678 i 123456789. Iako predstavlja jednostavnost u pamćenju, sa sobom nosi mogućnost hakiranja vašeg računa/ profila itd.

Na petom mjestu nalazi se 1234, zatim 12345, dok je na sedmom mjestu password. Zadnja tri mjesta top 10 liste također su brojčane lozinke i jedna kombinacija brojeva i slova – 123, Aa123456 i 1234567890. Na stranici NordPass kažu kako je hakerima za probijanje svih ovih lozinki potrebno manje od sekunde vremena.

Popis najčešće korištenih lozinki ove kompanije uključuje čak 200 lozinki i većina njih je prilično jednostavno te ih hakeri mogu brzo probiti, no ipak postoje i iznimke. Među top 100 lozinki tako možemo izdvojiti na 20. mjestu lozinku Eliska81 za koju iz NordPassa kažu da je potrebno 3 sata za njeno probijanje, na 47. mjestu je admin@123 za čije je probijanje potrebno sat vremena, na 54. mjestu je admintelecom za čije probijanje hakeri trebaju raditi čak 23 dana, zatim na 56. 123meklozed (12 dana), na 71. mjestu je Aa123456@ (3 sata) itd.

Za one koji smatraju korištenje kompliciranih lozinki za različite račune izazovnim, tu su password manageri kao 1Password ili, za korisnike Appleovih uređaja, aplikacija Keychain. Ovi programi olakšavaju upravljanje lozinkama, omogućavajući sigurno pohranjivanje i automatsko popunjavanje, čime eliminiraju potrebu za ručnim pamćenjem ili zapisivanjem lozinki.

U situaciji kada korištenje upravitelja lozinki ili digitalnih alata izaziva poteškoće, povratak klasičnom rješenju može biti jednostavan i praktičan korak. Ručno zapisivanje lozinki na jednom mjestu, bilo na papiru ili u posebnoj bilježnici, omogućuje korisnicima da zadrže kontrolu i preglednost nad svojim pristupnim podacima.