Objavljen popis najmoćnijih putovnica svijeta, evo gdje je hrvatska

foto:MUP

Ujedinjeni Arapski Emirati su zemlja koja je za svoje stanovnike osigurala najveću slobodu putovanja, prema novom tromjesečnom izvještaju koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Bez vize građani Emirata mogu ući u 130, a s njom u još 50 zemalja.

Drugo i treće mjesto dijeli 10 europskih zemalja – Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švicarska. Četvrto mjesto dijele Južna Koreja, Danska, Belgija, Portugal, Poljska i Irska.

Sjedinjene Države su na šestom mjestu, zajedno s Australijom i Slovačkom. Na samom dnu popisa su putovnice Somalije, Iraka, Afganistana i Sirije.

Hrvatska putovnica zauzela 8. mjesto

Hrvatska je putovnica na 8. mjestu, i znatno je popravila poziciju u odnosu na prošli popis kada je bila na 14. mjestu. Hrvati mogu bez putovnice putovati u 123 zemlje, u 49 zemalja mogu putovati s vizom, a u 26 zemalja ne mogu putovati.

Srbija je zauzela 32. poziciju, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44. poziciji, piše N1.