Od 1. srpnja banke uvode nova pravila za minuse na tekućem računu

Banke od prvog srpnja uvode nova pravila za minuse građana na tekućem računu. To je njihova obveza nakon lani potpisanog Memoranduma, ali i optužbi za nepoštenu poslovnu praksu jer su klijentima odobravale znatne minuse na računima uz povećane naknade. 

Poslovne banke sada moraju do kraja ovog mjeseca klijentima dostaviti nove uvjete za zamjenu prešutnih prekoračenja dopuštenim radi bolje zaštite potrošača. Središnja banka procjenjuje da je oko milijun 800 tisuća potrošača potkraj prošle godine imalo odobreno prekoračenje -od čega čak 95 posto prešutno u vrijednosti od 703 milijuna eura.                                                                                                            

Minus na tekućem računu mnogim je građanima nužan za preživljavanje, spas u slučaju nepredviđenih troškova, no ima i onih koji od minusa i zaduživanja uglavnom bježe.   

Od idućeg mjeseca banke moraju s klijentima sklopiti nove ugovore o prelasku samo na dopuštena prekoračenja.

– Na dopušteno prekoračenje primjenjuje se ograničenje efektivne kamatne stope, a u slučaju ukidanja ili smanjenja iznosa prekoračenja banka je dužna omogućiti potrošaču otplatu tog prekoračenja na 12 mjesečnih obroka. Od početka ove godine došlo je do porasta zakonskog ograničenja efektivne kamatne stope koja sada iznosi 7,50 posto, glasi priopćenje HNB-a.