Od 1. srpnja do 30. rujna Hrvatske autoceste ponovo uvode skuplje cestarine za deset posto

foto: MB Press/arhiva

Od ponedjeljka dolazi do promjene cijena cestarine za I. skupinu vozila na Autocesti A1. Dionica od Zagreba do Karlovca stajat će 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura, dok će se na dionici Zagreb – Dugopolje cijena povećati na 26,40 eura, umjesto dosadašnjih 24 eura. Cijena cestarine na dionici Zagreb – Rijeka bit će 10,10 eura, dok je do sada iznosila 9,20 eura, a na dionici Zagreb – Goričan 6,40 eura, umjesto 5,80 eura.

Cestarina na dionici Zagreb – Lipovac na A3 povećat će se na 18,60 eura sa 16,90 eura, dok će Zagreb – Osijek stajati 17,70 eura umjesto dosadašnjih 16,10 eura.

Hrvatske autoceste (HAC) podsjećaju da su sezonske cijene cestarine uvedene 2017. godine, no posljednje četiri godine nisu bile primjenjivane zbog mjera potpore građanima i gospodarstvu tijekom turističke sezone i nakon COVID krize. Također, ulaskom Hrvatske u eurozonu, HAC je pri konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime su cijene bile niže za korisnike. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura, HAC ju je zaokružio na 20,10 eura umjesto na 20,20 eura.

Cijene cestarine nisu indeksirane prema inflaciji i ostale su iste od 2012. godine.

Model sezonskih cijena cestarine jedan je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila temelji se na činjenici da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti se povećava i do tri puta u odnosu na ostatak godine.

“Posljedično, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi)”, navodi se u priopćenju HAC-a.