Od ponedjeljka nova runda državnih obveznica

foto:PIxabay

Nova prilika za ulaganje u državne obveznice otvara se od 1. do 8. srpnja ove godine, kada će građani Republike Hrvatske i rezidenti s pravom glasa moći sudjelovati u prvom krugu upisa. Minimalni ulog iznosi 500 eura, a kamatna stopa neće biti niža od 3,1 posto godišnje.

Državne obveznice bit će dostupne putem poslovnica Fine ili digitalne aplikacije E-riznica, a novac za njihovu kupnju moći će se uplatiti putem Fine, poslovnica banaka i Hrvatske pošte te putem internet bankarstva.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske planira emitirati obveznice u ciljanom nominalnom iznosu od 750 milijuna eura. Prvi krug upisa trajat će do 8. srpnja do 11 sati i namijenjen je isključivo punoljetnim fizičkim osobama koje su državljani Hrvatske ili rezidenti, bez obzira na njihovo državljanstvo.

Nakon završetka prvog kruga, drugi krug upisa počinje 10. srpnja i rezerviran je za institucionalne investitore, koji će moći sudjelovati samo taj dan.

Kamate će se isplaćivati jednom godišnje, a prva isplata kamate bit će 25. srpnja 2025. godine. Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da će kamatna stopa biti minimalno 3,1 posto godišnje, što na primjeru uloga od 500 eura znači da će prinos iznositi 15,50 eura godišnje.

Ova prilika za ulaganje predstavlja sigurnu investicijsku opciju s redovitim godišnjim prinosom, što može biti privlačno potencijalnim ulagačima u Hrvatskoj.