Od 15. studenoga nastupaju zimski uvjeti na cestama

foto: MB Press

Zimski uvjeti na cestama prema policiji počinju u srijedu, 15. studenog i traju do 15. travnja iduće godine. Zimske uvjete obilježavaju snijeg, poledica i smanjena vidljivost zbog učestale magle i kraćeg dana. Za zimske uvjete potrebno je prilagoditi vozila.

Opće poznata činjenica je da je cesta kao i cestovna infrastruktura uz vozača i vozilo glavni faktor sigurnosti cestovnog prometa. Stoga, s obzirom na nadolazeće period zimskih uvjeta na cestama kada uslijed prirodnih vremenskih utjecaja (padalina i niskih temperatura) dolazi do otežanog prometovanja zbog mokrog i klizavog kolnika, a pogotovo ako na istima ima oštećenja ili nedostaje prometna infrastruktura, što zasigurno u značajnoj mjeri doprinosi nastanku prometnih nesreća, Policijska postaja Beli Manastir želi upozoriti vozače na dodatni oprez.
Policijska postaja Beli Manastir teritorijalno pokriva područje grada Belog Manastira s prigradskim naseljima Branjin Vrh, Šećerana, Šumarine, Općine Čeminac, Bilje, Darda, Kneževi Vinogradi, Jagodnjak, Petlovac, Popovac i Draž, gdje u 54 naseljenih mjesta, prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 31.017 stanovnika. Na navedenom području ukupno je registrirano 17.951 motornih vozila, od čega u ukupnom vozila čine:

 • osobni automobili 12012,
 • teretni automobili 1161,
 • autobusi 12
 • priključna vozila 1506,
 • traktori 2107,
 • mopedi 529,
 • motocikli 329,
 • kombinirani automobil 2,
 • radni stroj 278,
 • laki četverocikl 4,
 • četverocikl 11,

PROMETNE NESREĆE I STRADALE OSOBE:

Na području Policijske postaje Beli Manastir u vremenu od 15. studenog 2022. godine do 15. travnja 2023. godine, dakle u vremenu zimskih uvjeta prometovanja, dogodile su se ukupno 105 prometnih nesreća, 1 prometna nesreća s poginulom osobom, 18 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 86 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
U navedenim prometnim nesrećama ukupno su stradale 28 osobe, od čega je 1 osoba smrtno stradala, 9 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 15 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

Od navedenog ukupnog broja prometnih nesreća na suhom i čistom kolniku dogodilo se 74 prometnih nesreća u kojima je 17 osoba stradalo, od čega je 1 osoba smrtno stradala, 7 osoba su zadobile teške tjelesne ozlijede i 9 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na mokrom kolniku dogodile se 30 prometnih nesreća u kojima je 11 osoba stradalo, od čega su 5 osoba zadobile su teške tjelesne ozlijede i 6 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na kolniku prekrivenom blato dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom. Na kolniku prekrivenim snijegom nije se dogodilo niti jedna prometna nesreća. Na zaleđenom kolniku također nije se dogodilo niti jedna prometna nesreća.

CESTOVNA MREŽA NA PODRUČJU BARANJE:
Cestovna mreža postojanog područja ukupne je dužine od 305,00 km i to 95 km državnih cesta, 210,00 km županijskih cesta i lokalnih cesta, sve su ostale nerazvrstane ceste.

SAVJETI:
Zimski uvjeti na cesti počinju, odnosno računaju se od 15. studenoga i traju do 15. travnja sljedeće godine, a u stvarnosti kada nastupe takvi uvjeti da je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
 
Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti da nastupanjem otežanih uvjeta upravljanja vozilima dodatno povećaju oprez u prometovanju te podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu.
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.
Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla, snijeg, led i vodu na vozilu.
Iznimno od navedenih odredbi na temelju Odluke o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj propisana je obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja sljedeće godine koja se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na zimskim dionicama. Zimske dionice javnih cesta na području Policijske postaje Beli Manastir su Državne ceste broj: 7 i 212.
Pod zimskom opremom sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom teretnih automobila i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Teretna vozila i autobusi koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli.

Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), po konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).
Policijska postaja Beli Manastir poziva sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, da pri vožnji u kolonama povećaju razmak između vozila imajući na umu duži zaustavni put, da izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, da pravovremeno s pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom.
Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“ zbog toga na tim mjestima pozivamo vozače na osobit oprez.