Od danas je obavezna upotreba zimske opreme

Od danas 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj. U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog 2019. godine do 15. travnja 2020. godine.

Prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Na području PU osječko-baranjske, u režim zimskih dionica javnih cesta svrstane su slijedeće ceste:

Autocesta A5 – Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
Državna cesta broj 2 – Osijek (D34)– Vukovar – G. P. Ilok (gr. R. Srbije)
Državna cesta broj 7 – G. P. Duboševica (gr. R. Mađarske) – Beli Manastir – Osijek (D2)
Državna cesta broj 34 – Donji Miholjac (D53) – Valpovo – čvorište Osijek (A5)
Državna cesta broj 53 – G. P. Donji Miholjac (gr. R. Mađarske) – Našice – G. P. Slavonski Brod (gr. BiH)
Državna cesta broj 212 – D7 – Kneževi Vinogradi – G. P. Batina (gr. R. Srbije)
Državna cesta broj 213 – D2 – G. P. Erdut (gr. R. Srbije)
Državna cesta broj 519 – Dalj (D213) – Borovo (D2)

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Za vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kao i za vozača koji na zimskim dionicama javnih cesta u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja na vozilu nema propisanu zimsku opremu, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna. Ista novčana kazna propisana je i za vozača koji prije uključivanja u promet,  ne očisti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.