Panel rasprava „Izazovi suzbijanja zlouporabe droga razgovori društvenih aktera“

foto:PU Osječko-Baranjska

Na Pravnom fakultetu u Osijeku 14. studenog u 10 sati održana je panel rasprava pod nazivom „Izazovi suzbijanja zlouporabe droga razgovori društvenih aktera“, na temu zlouporabe droga s naglaskom na zlouporabu sintetskih kanabinoida.

Na raspravi su sudjelovali predstavnici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, Pravnog fakulteta u Osijeku, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Županijskog savjeta mladih osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo i Udruge „NEovisnost“.

Rasprava je održana povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca. Tijekom mjeseca obilježavanja Odjel prevencije će, u okviru preventivnog projekta „Legiranje ne drogiranje“, intenzivirati preventivne aktivnosti s ciljem prevencije zlouporabe droga kao i prevencije drugih oblika ovisnosti. 

Današnji problemi ovisnosti ne poznaju dob, društvene strukture niti spol, a izražavaju se kao ovisnost o internetu (društvene mreže), ovisnost o kocki, ovisnost o alkoholu, ovisnost o drogi, ovisnost o hrani i druge ovisnosti koje iz dana u dan uzimaju sve veći broj žrtava. Proaktivan pristup u eliminiranju faktora rizika je ključan u suzbijanju ovisničkog ponašanja i preventivno pokazuje dugoročne pozitivne rezultate.

Prevencija kriminaliteta u lokalnoj zajednici podrazumijeva uspostavljanje partnerskih odnosa sa sudionicima javne sigurnosti, umrežavanjem i razvijanjem potencijala društva za odgovor na izazove civilizacijskog razvitka.