Od danas više ne vrijede dokumenti istekli u pandemiji

Prošao je rok u kojem su se građani mogli koristiti dokumentima koji su istekli u vrijeme pandemije COVID-a. Prema trenutačnim podacima, nevaljanih osobnih iskaznica malo je više od 183 tisuće, putovnica 397 tisuća, a vozačkih dozvola oko 74 tisuće. Kraj pandemije proglašen je 12. svibnja, a isteklim dokumentima građani su se mogli služiti još 30 dana od tog datuma, odnosno do jučer.

Miroslav Maretić, voditelj Službe za upravne poslove u MUP-u, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je kazna za isteklu osobnu iskaznicu 60 eura. 

– Očekujemo velike gužve i preporučujemo korištenje redomata. Svake godine u ljetnim mjesecima imamo pojačan pritisak na šaltere jer naši građani iz inozemstva dolaze na godišnje odmore pa žele ishoditi dokumente, istaknuo je. 

Dodao je i kako je prilikom ishođenja osobne iskaznice potrebno donijeti staru, isteklu osobnu, uplatiti iznos od 13,27 eura i donijeti fotografije.

Do jučer ste s njima mogli svugdje, a danas više ni u banku, ni na poštu, ni na tehnički pregled, ni preko granice. No, upozoreni smo bili još prije mjesec dana da će se to dogoditi.

Na šalterima splitske Policijske uprave uobičajen radni dan.

– Do 14 sati smo imali oko 207 zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica, ali radimo do 19.30 tako da će taj broj biti i veći, a istovremeno smo i uručili 200 osobnih iskaznica i do kraja dana će isto tako taj broj biti i veći, rekla je Dijana Jakšić, načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU splitsko-dalmatinske.

Ne računajući prijave stranaca, vozačke dozvole, putovnice i oružne listove. Na području Splita, Šolte i Podstrane, čiji građani ovdje predaju zahtjeve, u travnju je bilo 14 tisuća isteklih osobnih iskaznica. Dio građana od tada je predao zahtjeve, izdane su im nove, ali ih je određeni broj u međuvremenu istekao.

– Tako da je izvjesno da je ostao jedan veći broj isprava koje su istekle pa ovom prilikom pozivamo građane da ipak još jednom pogledaju svoje osobne iskaznice, posebno one koje su izdane na 5 godina jer moguće je da im je to promaklo i da dođu kod nas i da zamijene, preporučujemo korištenje našeg programa za rezervaciju termina redomat, dodala je Dijana Jakšić.

Od zahtjeva do izdavanja rok je 30 dana. Neposjedovanje osobne može vas stajati 20 eura kazne. Možete zatražiti izdavanje po žurnom postupku za 10 dana, no to stoji gotovo 26 eura, a ako je želite dobiti za samo tri dana platit ćete i 66 eura uz redovite troškove od 13,27 za osobe mlađe od 70 godina, odnosno 9,29 za starije. Besplatno je za one koji ih prvi put traže. Zahtjevi se mogu predati i preko sustava e-građani, no za podizanje ipak treba doći u policijsku upravu ili postaju u vašem gradu.