Odobreno 49 milijuna kuna za tri sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji

U sklopu konferencije „Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“, održane 20. prosinca 2019. godine u Svetom Martinu na Muri, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić uručili su šest ugovora za projekte navodnjavanja ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna. Tri ugovora odnose se na projekte Osječko-baranjske županije, pa ih je primila pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling. Riječ je o ugovorima o financiranju Operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ u provedbi mjere M04 „Ulaganje u fizičku imovinu“, Podmjera 4.3. „Potpora za ulaganje u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020..

– Potpisanim ugovorima Osječko-baranjskoj županiji je odobrena potpora u ukupnom iznosu od 48.844.357,50 kuna za izgradnju tri sustava navodnjavanja. Za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek odobreno je 13.148.250,00 kuna, a odnosi se na neto površinu 211,50 hektara, za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija iznos od 26.268.357,50 kuna za neto površinu 565 hektara te za Sustav navodnjavanja Mala šuma-Veliki vrt iznos od 9.427.750,00 kuna za neto površinu 78 hektara – kaže pročelnica Silva Wendling.

Župan Ivan Anušić naglašava da izgradnjom ova tri sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije navodnjavat će se ukupna površina od 854,50 hektara te da su za sva tri sustava utvrđeni korisnici koji su potpisali predugovore o priključenju na te sustave. – Ovo su prvi sustavi navodnjavanja čija će izgradnja u cijelosti biti financirana iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. – kaže župan Anušić.

Pročelnica Silva Wendling dodaje da je navodnjavanje jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi, pa su i sustavi navodnjavanja strateški projekti od interesa za Republiku Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje. Izgradnja sustava navodnjavanja podrazumijeva izgradnju infrastrukture za crpljenje i dovod vode do poljoprivrednih površina korisnika, a radi osiguranja dovoljne količine vode za potrebe poljoprivrede proizvodnje korisnika sustava navodnjavanja. Njihovom izgradnjom stabilizira se poljoprivredne proizvodnja, umanjuju se štete od suše, povećavaju prinosi te omogućava „drugu žetvu“ na istim površinama. Korisnici poljoprivrednih površina u obuhvatu ovih sustava navodnjavanja su vlasnici tih poljoprivrednih površina, a potpisali su predugovor o priključenju na sustav navodnjavanja, uz obvezu zaključenja ugovora o priključenju kada sustav bude izgrađen.