Održan Dan polja pšenice i ječma u organizaciji Poljoprivrednog instituta Osijek

foto: OBŽ

Tradicionalna manifestacija Dan polja pšenice i ječma održana je danas (29. svibnja 2024. godine) u organizaciji Poljoprivrednog instituta Osijek. Predstavljanju rezultata znanstveno-istraživačkog i stručnog rada Poljoprivrednog instituta Osijek iz područja oplemenjivanja i sjemenarstva pšenice i ječma te obilasku pokusnih polja nazočilo je više stotina uzvanika, a skup su prigodnim obraćanjima otvorili ravnatelj Instituta prof.dr.sc. Zvonimir Zdunić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

-Poljoprivredni institut Osijek vodeća je oplemenjivačka kuća u Hrvatskoj i ove godine imamo od Domovinskoga rata rekordnu isporuku sjemenskog kukuruza, preko 200.000 vrećica na domaćem i inozemnom tržištu uz proizvodnju koju radimo u inozemstvu za inozemna tržišta koju naši poslovni partneri prodaju. Dakle, Institut ima zaista dominantan udjel kada je riječ o pšenici i ječmu, a kada je riječ o kukuruzu taj udjel se osim na domaćem tržištu širi na 3 kontinenta. Uz Europu, poslujemo s Azijom, Libanonom, Irakom, Iranom, a uskoro možemo očekivati isporuke našeg sjemena na afričko tržište, prije svega na zemlje Magreba, Alžir i Maroko – rekao je Zdunić te istaknuo kako je 50% svih oranica u RH koji su zasijanih ratarskim kulturama, zasijano njihovim sortimentom na što su osobito ponosni jer to dokazuje kvalitetu rada njihovih zaposlenika.

foto: OBŽ

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak istaknuo je kako se nada da će ova godina rezultirati dobrim prinosima te da vjeruje u oporavak cijena. -Treba naglasiti da su se inputi u dobroj mjeri stabilizirali, poglavito mineralna gnojiva čija je cijena čak i pala u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Stabilizira se sve ono što treba ulagati u sjetvu tako da žetva može proteći u što kvalitetnijem ozračju, a i naši poljoprivrednici mogu planirati iduću sjetvu kako bi imali stabilne prinose tijekom desetogodišnjeg razdoblja. To prati i trend u sjemenarstvu. Ova je  proizvodna 2024. godina rekordna u odnosu na razdoblje od posljednjih 8 godina, imamo 12 % povećanje u odnosu na desetogodišnji prosjek, 12.700 hektara je zasijano sjemenskim kulturama.  Proizvođači sjemena povećavaju svoje površine, a Poljoprivredni institut Osijek ima znatnu ulogu u doprinosu plasmana i proizvodnje hrvatskog sjemena na tržištu. Najvažnije je naglasiti da je Hrvatska sigurna po pitanju proizvodnje sjemena i imamo dovoljnih količina kako za proljetnu tako i za jesensku sjetvu – naglasio je Majdak.  

U ime Osječko-baranjske županije nazočne je pozdravio zamjenik župana Osječko-baranjske županije  Josip Miletić. -Očekujemo da poljoprivredni proizvodi iz godine u godinu rastu i kvalitetom i količinom. Brojni su proizvođači koji puno ulažu upravo u proizvodnju i u tom smjeru Osječko-baranjska županija brojnim sustavima podrške i potpore daje sve one poticaje koji su važni za porast proizvodnje, ali isto tako dajemo i potpore za sve one koji žele napraviti dodatna ulaganja za proizvođačke organizacije pogotovo u voćarstvu, vinogradarstvu te ratarstvu. U svemu tome, važnu ulogu ima i naš Institut, obrazovne institucije koje svojim znanjem pokazuju zavidnu razinu i znanstvenog uspjeha, ali svakako i operativnog. To je duga tradicija, gotovo 150 godina koju ćemo očuvati ovdje u Osijeku, a Osječko-baranjska županija davat će i dalje punu podršku razvoju poljoprivrede jer smatramo da je ona kapitalna i važna gospodarska aktivnost istoka Hrvatske – zaključio je Miletić.