Održana radionica izrade tradicionalnih maski buša

Danas u Etnološkom centru baranjske baštine održana je radionica izrade tradicionalnih maski buša. Danijel Marković iz Baranjskog Petrovog Sela pokazao je kako se izrađuju tradicionalne maske buša, dok su učenici Osnovne škole ”Dr. Franjo Tuđman” izrađivali svoje od žice. Svrha ovoga događaja je pokazati kako se to nekada radilo i oživjeti tradiciju te predstaviti mlađim generacijama koji tradiciju trebaju dalje prenositi.

Danijel Marković, 35-godišnjak iz Baranjskog Petrovog Sela, jedini je u Baranji koji se bavi izradama maski buša. Kaže kako se za izradu istih zainteresirao kao sudionik manifestacije Buša koje se organiziraju u njegovome selu te zbog želje da njegova maska bude originalna. ”S obzirom da je to bilo kraj devedesetih godina prošlog stoljeća nije bilo maski za kupiti, kao danas, nego su se djeca morala snalaziti” – rekao je Danijel. Prema tradiciji sudjelovanje u manifestaciji Strašnih i Lijepih Buša može se tek kada se krene u srednju školu.

Na radionici je pokazao način kako se maske izrađuju te su neke već napravljene maske izložene na izložbi. ”Za jednu masku mi je na početku trebalo i po nekoliko tjedana, dok ju danas izradim i obojim za 3-4 sata.” – prokomentirao je Danijel. Naglasio je kako se tradicionalne maske baranjskih buša rade od drveta, rogova životinja, a odjela od janjeće kože te da svoje maske izrađuje prema uzoru na one koje je viđao na starim fotografijama. Većinu materijala nabavlja u Mađarskoj, u čijem je baranjskom dijelu tradicija buša još poznatija nego u hrvatskoj Baranji te da se u Mohaču svake godine proizvede i nosi na pokladama po nekoliko stotina maski, u čijoj izradi sudjeluje i on. U Baranjskom Petrovom Selu, na pokladama, nosi se nekoliko maski buša koje je izradio Danijel.

Iz Etnološkog centra baranjske baštine poručuju kako su radionice ovoga tipa vrlo bitne za tradiciju i turističku ponudu Baranje te da je zbog mogućnosti izumiranja ovakvih vještina bitno učiti mlađe generacije.