Održana sjednica Gradskog vijeća

Danas je održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira na kojoj je bilo nazočno 16 od ukupno 18 vijećnika. Glavne teme ove sjednice bile su dodjeljivanje javnih priznanja za tekuću godinu, upravljanje Etnoloških centrom baranjske baštine, izgradnja Srpskog kulturnog centra te poljoprivredna zemljišta na području grada.

 Na natječaj o dodjeljivanju javnih priznanja Grada Belog Manastira za 2019. godinu institucije i građani mogli su predložiti pojedince, ali i grupacije za dobivanje priznanja. Na gradsku adresu stiglo je 8 prijedloga od kojih su tri prijedloga odbačena zbog ne ispunjavanja osnovnih uvjeta, odnosno ne bivanja građaninom grada ili gašenja institucije koja predlaže. Preostalih pet prijedloga u izboru su za priznanje Zlatne plakete i Povelje Grada. Odluku o dobitnicima priznanja donosi Odbor za javna priznanja, a tko je zasluženi dobitnik saznati ćemo na samoj dodjeli.

Druga tema o kojoj se govorilo na sjednici je upravljanje Etnološkim centrom baranjske baštine. Naime, samim Centrom do sada je upravljala Turistička zajednica Baranje, a Gradsko vijeće je odlučili kako će od sada to činiti Centar za kulturu. Naime, područje interesa TZ Baranje su manifestacije, događanja, statistika i još mnogo toga s područja cijele Baranje, na kojoj djeluju. Gradski oci smatraju kako je Etnološki centar baranjske baštine, s obzirom na centraliziranost u Belome Manastiru, primjereniji za upravljanje Centru za kulturu. Također, dolazi do promjene u načinu korištenja. Do sada je ulaz u ECBB bio besplatan, a privlačio je i velik broj turista. Zbog čega je odlučeno kako će se od sada ulaz za turističke posjete naplaćivati. Obzirom na popularnost i potencijal prostora i sadržaja u Gradu smatraju kako će naplaćivanje ulaza biti dobar potez te kako bi se time smanjili troškovi održavanja.

Iz Grada najavljuju kako će prva faza izgradnje Srpskog kulturnog centra započeti ovih dana, a tijekom iduće godine trebao biti stavljen u upotrebu. Projekt je vrijedan 380 000kn + PDV, a u financiranju sudjeluje i Srpsko nacionalno vijeće s oko 300 000kn.  Također je imenovano Povjerenstvo za zakup poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Belog Manastira.