Održano treće kolo Croatia Makers lige za regiju Beli Manastir

Danas u Etnološkom centru baranjske baštine održano je treće kolo Croatia Makers lige za regiju Beli Manastir. Sedam prijavljenih ekipa natjecalo se u programiranju i robotici izvršavanjem zadanih zadataka za prvo mjesto na regionalnom natjecanju. Ekipe su činili učenici osnovnih škola.

Croatia Makers liga dio je projekta Croatia Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba. Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici ovoga natjecanja dobili su mBot edukacijske robote pod uvjetom da se godinu dana natječu u Ligi.

”Budućnost su roboti. Vrlo je važno učenike pripremati na to kroz zabavan karakter ovoga natjecanja.” – poručila je Violete Kadoš, učiteljice fizike i tehničke kulture OŠ Ladimirevci.

Na natjecanju za regiju Beli Manastir natjecali su OŠ Ladimirevci, Zajednica tehničke kulture Valpovo – Belišće, OŠ Šećerana, OŠ Kneževi Vinogradi i Zajednica tehničke kulture Beli Manastir pod voditeljstvom Violete Kadoš, učiteljice fizike i tehničke kulture OŠ Ladimirevci. Učenici su se natjecali u dvije dobne skupine, prva je od 1. do 4. razreda, a druga je od 5. do 8. razreda osnovne škole. Natjecanje se sastojalo od zadatka kojeg su učenici morali riješiti i programirati te progam prebaciti na robota koji bi trebao točno izvršiti sve zadane funkcije iz programa. Zadatci su prilagođeni dobnim skupinama.

Kako bi se uopće kvalificirali na ovo treće kolo Croatia Makers lige učenici su se u prva dva kola natjecali putem interneta. ”Ovo je za dječicu uzbuđenje i događaj jer se napokon natječu fizički, a ne virtualno kao u prva dva kola.” – naglasila je učiteljica Violeta Kardoš.

Prvo mjesto osvojila je starija ekipa iz OŠ Kneževi Vinogradi pod mentorstvom Marijane Ćirić.

MBotovi koji su se koristili u ovome natjecanju nova su verzija sa senzorima za boju, vlagu i temperaturu zbog čega su učenici bili vrlo sretni i zainteresirani za ovo natjecanje. Najbolji iz svake regije dobivaju vrijedne nagrade te mogu ići i na natjecanja u inozemstvo.