Odvjetnik Olujić: Teško je prognozirati kako će se stvari razvijati, jer to ovisi o nizu faktora

foto: Vinkulja.hr

Premijer je ispravno postupio nakon što je razriješio Marija Banožića ministarske dužnosti nakon što se u subotu ujutro dogodila prometna nesreća, kazao je politolog Jakov Žižić u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” i dodao kako će konačni epilog dati Hrvatski sabor.

U vezi s tim tko bi mogao biti novi ministar Žižić je rekao kako premijer ima tri opcije. Odvjetnik Fran Olujić istaknuo je da je još prerano govoriti o tome koliku kaznu bi Banožić mogao dobiti jer nije do kraja utvrđena kvalifikacija toga kaznenog djela, radi li se ili ne o nehaju.

“Premijer je pokazao odlučnost da se sve odmah riješi, s obzirom na sve moguće kazneno-pravne implikacije”, dodao je i rekao kako misli da je premijer ispravno postupio te da će konačan epilog dati Hrvatski sabor.

Govoreći o mogućem novom ministru obrane Žižić je spomenuo državnog tajnika Zdravka Jakopa, kojemu je premijer dao ovlasti da vodi MORH. Smatra da je važno da politički relevantna osoba vodi taj resor, a ne da se ondje stavi nekoga u tehničkom mandatu.

Sada bivši ministar Mario Banožić je prijavljen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom iz nehaja. Odvjetnik Fran Olujić rekao je pak da kvalifikacija oko toga hoće li se raditi zaista o kaznenom djelu iz nehaja ili namjeri nije još do kraja utvrđena. 

“Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u priopćenju za javnost izvijestila da podnosi kaznenu prijavu zbog kaznenog djela izazivanja nesreće iz članka 227 Kaznenog zakona. U slučaju smrtnih posljedica, kao što je ovdje slučaj, zakonodavac je predvidio dvije situacije – ako je riječ o nehaju onda je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako se ne radi o nehaju, predviđena kazna je od 3 do 15 godina zatvora”, rekao je odvjetnik Frano Olujić i napomenuo da su za takva kaznena djela nadležni županijski a ne općinski sudovi. 

“Teško je prognozirati kako će se stvari razvijati, jer to ovisi o nizu faktora. Za očekivati je da će državno odvjetništvo i formalno pokrenuti istragu. Od tog trenutka tek i počinje kazneni postupak protiv Banožića. U toj istrazi će biti potrebno provesti prometno vještačenje. O tom vještačenju, ali eventualno i o drugim vrstama vještačenja, jer u obzir dolazi i meteorološko vještačenje, jer se tvrdi kako je bila magla”, kazao je među ostalim Olujić. Istaknuo je da o tome, ali i drugim faktorima ovisi hoće li u kvalifikaciji kaznenog djela biti nehaj ili pak neće.

Preuranjeno je govoriti o tome koliko bi godina zatvora mogao dobiti Banožić. Tvrdi da ima opcija da niti ne mora ići u zatvor ako se utvrdi da je riječ o “djelu iz nehaja”. Dodao je kako je bitno je li osoba recidivist ili nije. Za očekivati je da nema puno prekršaja, upravo zato jer je posljednjih godina bio ministar i uglavnom su ga vozili, rekao je Olujić. Pojašnjava kako su moguće zatvorska kazna, uvjetna kazna ili pak pod određenim uvjetima rad za opće dobro na slobodi.

Istaknuo je da ga teške tjelesne ozljede neće osloboditi od odgovornosti niti bi mu u značajnoj mjeri zbog toga bila smanjena kazna.

Stalni sudski vještak za promet Goran Husinec kazao je da su otežavajuće okolnosti Mariju Banožiću to što je poznata ličnost, jer bi kao takav, trebao biti primjer drugima, a trenutačno se o njemu govori u svim medijima. 

Da je to bila neka nepoznata osoba, Husinec smatra da se za sudar ne bi niti znali. Možda bi se tek kratko izvijestilo o nesreći.

Brzina vožnje nije bila velika, kaže, jer tragova kočenja nema. “Jednostavno sudar se dogodio u magli tako brzo da niti jedan vozač nije stigao puno reagirati”, tvrdi Husinec i dodaje kako je brzina bila oko 80 km/h.

“To što je on u trenutku počinjenja prometne nesreće bio ministar, njega se treba tretirati kao što se tretira svaki drugi građanin, odnosno svi smo jednaki pred zakonom. Prema tome, ta činjenica ni na koji način ne bi smjela utjecati na kako vođenje kaznenog postupka, tako i na eventualnu kaznu koju će on u tom kaznenom postupku dobiti”, rekao je odvjetnik Fran Olujić.

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer da će danas početi konzultacije o novom ministru obrane, nakon što je bivši ministar Mario Banožić razriješen s te dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba.