Okusi Baranje na Danima mađarske kuhinje u Zagrebu

U organizaciji Mađarskog veleposlanstva u Zagrebu, Mađarskog instituta u Zagrebu i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske četvrtu godinu zaredom u glavnom gradu Hrvatske održan je Dan mađarske kuhinje. Ovaj put događaj se temeljio na mađarskoj kulturi i okusima Hrvatske, točnije okusima Baranje.

Mađarsko veleposlanstvo i Mađarski institut u Zagrebu u rujnu svake godine organiziraju tzv. gastronomski dan na Europskom trgu u srcu glavnog grada. Svake godine je na događaj pozvana druga mađarska zajednica čiji članovi na licu mjesta predstavljaju svoju gastronomiju i kulturnu tradiciju.

Ovogodišnji gosti manifestacije bili su Mađari iz Hrvatske. Nezamjenjivi baranjski fiš za zagrebačku publiku koja je stajala u dugim redovima čekajući da kuša ovo popularno jelo pripremio je prvak Karpatskog bazena u kuhanju fiš paprikaša, Erik Munk. Naravno, uz ribu prija i kvalitetno vino, kojeg je osigurala vinarija Sabo iz Karanca. Za dobru atmosferu pobrinuo su se pjevački zbor Szivárvány (Duga) i tamburaški sastav Kubikoš iz Novog Bezdana koji su izveli mađarske narodne pjesme. Na gastrokulturnom događaju predstavili su se i članovi Mađarskog kulturnog kruga Ady Endre, koji su se odjenuli u mađarske narodne nošnje.

Događaj su otvorili veleposlanik Mađarske u Zagrebu, dr. Csaba Demcsák, saborski zastupnik, Robert Jankovics i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli održati ovaj događaj unatoč svim poteškoćama, jer smatramo važnim predstaviti mađarsku kulturu i ovdje u glavnom gradu. Posebno mi je zadovoljstvo što su gosti ovogodišne manifestacije bili Mađari iz Hrvatske, koji su dio svoje bogate tradicije uspjeli upoznati i sa Zagrepčanima – rekao je veleposlanik Mađarske u Zagrebu, dr. Csaba Demcsák koji se zahvaljuje sudionicima na prihvaćanju poziva.