Općina Bilje nastavlja s brojnim kvalitetnim projektima

Otkako je Željko Cickaj započeo svoj prvi načelnički mandat u Općini Bilje 2013. godine, općina je krenula put razvoja.

Tijekom proteklih osam godina, za projekte je iz općinskog proračuna izdvojeno 54,5 milijuna kuna. Kontinuirano se ulaže u dječje vrtiće u Bilju i Kopačevu, grade se dječja igrališta, tijekom 2013. i 2014. godine sanirano je divlje odlagalište otpada, za što je izdvojeno više od 2 milijuna kuna.

Tijekom 2014. godine izgrađen je kružni tok u Bilju vrijedan 3,8 milijuna kuna koji je znatno povećao sigurnost u prometu, a time i sigurnost svih žitelja naše općine.

U 2015. godini je više od milijun kuna izdvojeno za kante i kompostere za otpad, ulaže se u poslovnu zonu, grade pješačke staze i sufinancira energetska obnova obiteljskih kuća.

Tijekom 2016. godine uređen je centra Vardarca te Livadska ulicu u Lugu. Dom kulture u Vardarcu s gotovo pola milijuna kuna uređen je tijekom 2017. godine dok je za kanalizaciju u Kopačevu iste godine izdvojeno 1,3 milijuna kuna kako bi podigli kvalitetu života mještana Kopačeva.

Tijekom 2018. godine najznačajnija investicija bila je, zajedno s Osječko-baranjskom županijom, otkup Dvorca Eugena Savojskog. Uređenje Ulice Ivana Mažuranića u Bilju Općinu je stajalo više od milijun kuna, a započeo je i projekt Zaželi koji je mnogim teže zapošljivim sumještankama osigurao posao, a osobama starije životne dobi adekvatnu njegu i ugodniju starost. U 2018. godini udvostručena su ulaganja iz općinskog proračuna, a proračun povećan za tri milijuna kuna.

U 2019. godini, proračun Općine Bilje doživio je još jednu ekspanziju i iznosio je 20,3 milijuna kuna. Energetski je obnovljen Dom kulture u Vardarcu, dovršeno uređenje Ulice Ivana Mažuranića u Bilju te je započela rekonstrukciju Ulice Biljske satnije ZNK RH i Strossmayerove ulice koje su 2020. godine dovršene, a ukupna investicija iznosila je 4,2 milijuna kuna. Izgrađeno je reciklažno dvorište vrijedno 2,5 milijuna kuna, a za EU projekt Green Baranja osigurano je 1,2 milijuna kuna.

Projekt Zaželi tijekom 2019. godine bio je vrijedan 1,5 milijuna kuna, a već u 2020. godini doseže 1,8 milijuna kuna. Najveća investicija tijekom 2020. godine bila je izgradnja Dječjeg vrtića Kopačevo vrijedna gotovo 4 milijuna kuna. Dovršeno je reciklažno dvorište, a započeo je i projekt biciklističko-pješačke staze Biljska cesta koji je nedavno završen.

Od početnog proračuna koji je 2013. godine iznosio oko 13 milijuna kuna, 2020. godinu Općina bilje završila je s proračunom vrijednim 24,5 milijuna kuna. Pokazatelj je to rasta i razvoja te snažnog korištenja sredstava europskih fondova i odgovornog ponašanja prema općinskih sredstvima. Općinsko vodstvo na čelu sa Željkom Cickajem pokazalo je da zna kako ravnomjerno razvijati sva naselja u općini Bilje, bez obzira na njihovu veličinu.

– Snaga Općine Bilje je u njezinoj multikulturalnosti i različitosti i turističkom potencijalu koji ne priznaje podjele. Upravo tako želimo nastaviti i iduće četiri godine. Uključujući sve one koji žele doprinijeti boljem Vardarcu, Lugu, Kopačevu, Kozjaku, Podunavlju, Tikvešu, Zlatnoj Gredi i Bilju. Iako smo svjedoci agresivne i manipulatorske kampanje kojom moji protivnici nastoje prikriti svoje nedostatke, nećemo se osvrtati na njih. Kao i do sada pred naše mještane stavljamo program, a ne laži i obmane, i u takvom pozitivnom smjeru nastavljamo razvijati Općinu Bilje – rekao je načelnik Cickaj.

Cickaj je tijekom proteklih tjedana uistinu vodio afirmativnu kampanju i mještanima Općine Bilje ponudio program za još snažniji razvoj svih potencijala koje općina ima. Danas je potpisan i ugovor o izradi projektne dokumentacija Dvorca Eugena Savojskog u Bilju, još jednog projekta kojeg načelnik Cickaj zajedno s Osječko-baranjskom županijom provodi i koji će po svom završetku, značajno doprinijeti turističkoj ponudi, ali i samoj slici koju Bilje kao izvrsna turistička destinacija šalje u Hrvatsku i šire.