Općina Popovac financijski pomaže učenicima i studentima

foto: MB Press

Općina Popovac vodi brigu o mladim generacijama što je vidljivo kroz određene elemente sufinanciranja i potpora koje nude za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. U razgovoru s načelnikom Općine Popovac Zoranom Kontakom saznali smo koliko iznose stipendija za studente, i na koji način Općina brine o osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Općina Popovac će ove godine sufinancirati sve potrepštine, radne bilježnice, radne materijale, udžbenike i likovne mape za učenike osnovne škole. Sve će ih čekati na stolu s početkom školske godine. Osim besplatnih udžbenika, Općina je sufinancirala i ljetovanje u Dramlju u Vili Baranji. Naime, za dva učenika je osigurano financiranje u iznosu 100%, jedan po socijalnom kriteriju, a jedan po uspjehu. Cijena ljetovanja za sedam dana iznosi 250 eura, a općina je po učeniku izdvojila 150 eura. Roditelji imaju utrošak od 100-tinjak eura za smještaj od sedam dana s pet obroka, kompletnom uslugom i plaćenim prijevozom u cijelosti do Dramlja i natrag, rekao nam je načelnik Općine Zoran Kontak.

„Smatram da bi svako dijete trebalo barem otići na more i malo se odmoriti nakon napornog školskog rasporeda“, dodao je.

Što se tiče subvencija za srednjoškolce, one će iznositi 100 eura po učeniku, rekao je načelnik. „Nadalje bih htio istaknuti da sufinanciramo smještaj u srednjoškolskim domovima i privatnom smještaju za srednjoškolce u iznosu od 500 kuna, odnosno 66 eura mjesečno.“, rekao je. Školski dom košta 80 eura mjesečno, te ostaje samo mali dio koji roditelji moraju nadodati. Jedan od važnijih projekata se pokazalo sufinanciranje polaganja vozačkog ispita “B kategorije” za polaznike završnih razreda srednjih škola. Od početka godine do danas  zahtjev je predalo 11 osoba koji su položili vozački ispit i ostvarili subvenciju u iznosu od 50%.

Osim osnovnoškolaca i srednjoškolaca, i studenti imaju određene pogodnosti. Općina Popovac sufinancira studentski dom i privatni smještaj za studente s 33 eura mjesečno. „Stipendija za redovnog studenta s područja Općine iznosi 66 eura a od Nove godine taj iznos će se povećati na 100 eura“, rekao nam je načelnik. Nadodao je kako se sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola sa 17,5% tako da je prijevoz besplatan, odnosno učenička karta je besplatna.

Lijepo je vidjeti kako jedna mala Općina brine o mlađim generacijama, pa samim time smanjuje financijski teret roditeljima.