OŠ Kneževi Vinogradi obilježila Međunarodni dan muzeja

foto: OŠ Kneževi Vinogradi

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja OŠ Kneževi Vinogradi, 24. svibnja 2024. postala je na jedan dan pravi muzej povijesti, znanosti i umjetnosti. Projekt Škola kao muzej osmišljen je u svrhu stvaranja znanja, razvijanja novih vještina te unaprjeđenja socijalnog, kulturalnog i osobnog razvoja pojedinca.

Djelatnici Škole u suradnji s učenicima omogućili su roditeljima i gostima posjetiti, razgledati i sudjelovati u različitim muzejskim postavama, koje su se rasprostirale na tri lokacije. U matičnoj školi u 14 učionica, centralnom ulazu i hodnicima glavne zgrade Škole, te u Područnoj školi Karanac i PŠ Grabovac.

Muzejski postav imao je raznolike teme: Slikamo kao Piet Mondrian, Predmeti u prošlosti, Ura igre i razbibrige, Prirodoslovni muzej, Muzej matematike, Život i rad kemičara: Vladimir Prelog, Lavoslav Ružička, Marie Curie, Muzej igara, Muzej računalnih znanosti , Muzej geoznanosti, Grimmove bajke u kamišibaj ruhu, Shakespeare u modernom jeziku, Muzej bioloških znanosti i fizike, EP o Gilgamešu; Hijeroglifi; Ilijada i Odiseja, Muzej ikona, Benedek Elek – život i djelo, Glazbene boje, Muzej glazbe, riječi i slike, Liturgijski predmeti, Muzej primijenjene umjetnosti i Karanac u prošlosti.

U muzejskim postavama, pridružili su se i gosti: Područni odjel Kneževi Vinogradi Umjetničke škole Beli Manastir pod vodstvom profesora Maje Varga i Nebojše Ilijeva, koji su održali radionicu Glazbene boje te učenicima, roditeljima i gostima predstavili različitost glazbenih slika i skladbi iz svih krajeva Lijepe Naše. U sklopu Muzeja bioloških znanosti i fizike, Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir pod vodstvom Diane Mendler koja je prikazivala i izrađivala realističke ozljede na osobama. Župnik Đula Andraši iz Rimokatoličke župne crkve svetog Mihaela arkanđela iz Kneževih Vinograda sudjelovao je u Muzeju liturgijskih predmeta.

Izvor: Osnovna škola Kn. Vinogradi