Osijek bez novoboljelih od koronavirusa, građani se drže preporuka

OSIJEK, 18. ožujka 2019. (Hina) – U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa te se broj zadržao na njih sedam koji su stabilnog stanja, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite dodajući kako to znači da se građani drže objavljenih preporuka.

Župan Ivan Anušić  kazao je na konferenciji za novinare da su jučer na testiranje u Zagreb poslana 24 uzorka i svi su bili negativni, a danas su poslana četiri nova uzorka te će rezultati vjerovatno biti poznati sutra.
Uputio je apel poslodavcima jer, ističe, Stožer ima dojavu da se ljude s područja Ernestinovo i Antunovac, gdje su detektirani prvi slučajevi  koronavirusa, šalje kući čime se na neki način nepotrebno stvara panika jer je situacija pod kontrolom.
Molim poslodavce da se ne povode pričama, već činjenicama, jer ljudi s tih područja trebaju raditi kao i svaki drugi, nisu rizični i nisu prijenosnici, a nisu ni problem za poslodavce, poručio je Anušić.
Najavio je mjere za pomoć gospodarstvenicima, kojima je u ovoj situaciji otežano poslovanje, a pretpostavlja da će u idućih 48 sati biti dogovoreni kriteriji, načini i sredstva.

S obzirom da je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, pozivajući se na aktualnu kriznu situaciju i preporuke Stožera,  sazvao sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj bi se, bez rasprave,  trebalo odlučivati o dugoročnim zaduženjima grada i davanjima gradskih jamstava Anušić je ocijenio kako se takvim potezima pokušava iskoristiti, a možda i zloupotrijebiti, ova situacija, kako bi se lovilo u mutnom, i donosile odluke koje su politički upitne.
Najavio je kako će tamošnjoj Gradskoj upravi poslati dopis da se sjednica ne može održati na takav način, da se takve odluke ne mogu donositi bez rasprave, a ako će se donositi, neka se pričeka kraj krize oko korona virusa, i održi rasprava.

Preporuka da kafići rade skraćeno

Na upit o zatvaranju ugostiteljskih  objekata Anušić je pojasnio kako je u ovome trenutku preporuka da kafići rade skraćeno, i da se tamo što manje zalazi.
Još nema zabrane, ali je vjerovatno da će ona stići u idućem vremenu. Mislim da će se to svakako dogoditi, ali će o tome odlučiti nacionalni Stožer, i kada bude donesena mi ćemo je ovdje istoga trenutka početi primjenjivati, istaknuo je Anušić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako će se od danas proširiti broj telefonskih linija, na koji se građani mogu javljati.
Imat ćemo ukupno 14 linija, koje se mogu provjeriti na našim mrežnim stranicama, i vjerujemo da će to biti dovoljno za davanje pravodobnih informacija, dodao je Pandžić.

Testiranje na koronavirus od ponedjeljka

Na upit kada će se u Zavodu početi provoditi testiranja na koronavirus Pandžić je kazao kako Zavod za javno zdravstvo ima opremu koja može raditi ove testove ali dok ne dobiju naputke Nacionalnog stožera da mogu početi testiranja bit će u fazi pripreme.
U dogovoru s osječkim KBC-om testiranje bi najvjerojatnije moglo početi od idućeg ponedjeljka. Moći ćemo odrađivati 48 uzoraka u jednoj smjeni.

Naši testovi su komercijalni, rade se u kraćem roku i nešto su drugačiji, od onih koje radi Klinika “Fran Mihaljević” u Zagrebu zbog čega se čeka  odluka iz Zagreba hoće li naši testovi biti prihvaćeni, pojasnio je Pandžić.